For første gang siden 1904 er golf tilbake på OL-programmet.

Turneringen går derimot uten de beste spillerne i verden. Én etter én har meldt forfall — totalt har 22 herrer meldt forfall, ifølge CBS.

Blant dem de fire beste herrene – Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth og Rory McIlroy.

De fleste begrunner det med redsel for å bli smittet av Zika-viruset.

I helgen spilte Espen Kofstad (28) seg inn i OL, etter en god sisterunde og seier i omspill i Challenge Cup i Slovakia.

Kofstad reiser til Rio de Janeiro – uavhengig av faren for å bli smittet av Zika-viruset.

— Sjansen for å bli smittet er utrolig liten, så det gidder ikke jeg å tenke på. Nå skal jeg til OL og gjøre det bra. Det er mitt fokus. Hvilke beslutninger andre tar, er opp til dem.

— OL er det kuleste man kan gjøre for landet sitt idrettsmessig. Det blir helt enorm å representere Norge i det første golf-OL på over 100 år, sier Kofstad.

- Overreaksjon

At Zika er grunnen til at så mange spillere ikke drar til OL kjøper ikke alle i golfmiljøet. Presidenten i Det Internasjonale Golfforbundet, Peter Dawson, mener at spillerne overreagerer.

— Det er skuffende at vi har fått så mange forfall fra herrene. Personlig syns jeg det har vært en overreaksjon med tanke på Zika-viruset, men utøverne må få avgjøre dette selv. Zika-viruset er selvfølgelig en bekymring, det er det ingent vil om, sier Dawson, ifølge The Guardian.

Matthew Ruddy, i golfmagasinet Golf Digest, mener viruset bare brukes som en unnskyldning.

— Det er mange kombinasjoner av grunner til at spillere ikke er interessert i å dra til Rio: Det er stress å dra dit, det er en stram tidsplan, dopingtester, å vinne er mindre verdt enn å vinne en Major og det er mindre sponsorpenger. Det er en større risk enn belønning for spillere som Rory McIlroy eller Jason Day å delta, sier han, ifølge Yahoo.

Gir OL noen år

— I mine øyne, ja, vi har våre fire tradisjonelle Major-turneringer som er store. Nå er det første gang golf kommer inn i OL i moderne tid. Det kommer inn blant topp fem for min del. Vi trenger et par-tre OL for at det skal sette seg og bli en del av golf-kulturen. Etter hvert kommer det flere og flere gode spillere. Da kommer OL til å bli et utrolig bra arrangement som alle i verden setter veldig høyt, tror jeg, sier Kofstad.

Generalsekretæren i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, tar utøvernes ord på alvor, men tror også det er flere årsaker til at forfallene enn bare Zika-viruset.

- Det er overraskende at så mange har trukket seg. Vi har et veldig hektisk program, og jeg tror jo noen av de ikke ser dimensjonen av et OL. Ikke bare for dem personlig, men også for golfen som helhet, sier han.

— Jeg er veldig glad at golfen kommer inn i den store idrettsverdenen. Vi har stått på utsiden generelt. Ikke alle ser helt hvor utfordrende, vanskelig, men også interessant golf kan være. Vi skal være glade for at IOC har tatt oss inn i varmen, så er det opp til oss å lage folkefest, sier han.

OL-klare Kofstad har hatt en glimrende sesong, etter to år med ryggplager. Kofstad har klatret voldsomt på verdensrankingen: Fra 1440. plass i februar til 291. plass etter helgens turnering. Dermed var han også OL-klar.

- Alt kan skje

60 spillere får OL-plass. De første 15 på verdensrankingen er garantert plass – men kun fire fra hver nasjon. Fra og med 16. plass får kun to fra hver nasjon være med i OL. Dermed faller mange spillere bort. I praksis måtte Kofstad være blant de 300-350 beste på verdensrankingen for å komme med. Det fikset han altså i helgen.

— Når han spiller som det her er han også en medaljekandidat i OL, sa toppidrettsansvarlig Jon Karlsen til NTB etter at han ble OL-klar søndag.

- Ja, med den golfen jeg spiller nå, så tror jeg det. Bra golf, er bra golf, uansett hvor du spiller det i verden. Det er bare å få det ut i Rio, så kan alt skje, sier Kofstad selv.

Olympiatoppen har foreløpig ikke tatt ut Kofstad til OL, men det skal bare være en formalitet. Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord blir trolig også tatt ut til OL.