72 år gamle Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

Han anket dommen, men onsdag besluttet FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) å avvise anken. Dommen ble opprettholdt. Da reiste 72-åringen seg.

– Jeg er ingen krigsforbryter. Jeg avviser kjennelsen, ropte han.

Så dro han fram en liten brun flaske med gift og drakk innholdet for åpent kamera og foran dommerne og tilhørerne.

Retten ble hevet da forsvareren hans ropte «klienten min har tatt gift».

Kroatisk TV

Helsepersonell kom raskt til, og Praljak ble i all hast kjørt til sykehus i ambulanse med politieskorte.

Tre timer senere meldte den statlige kroatiske TV-stasjonen HRT og det statlige kroatiske nyhetsbyrået Hina at han var død.

Kroatias statsminister Andrej Plenković bekreftet senere dødsfallet og kondolerte Praljaks familie.

– Hans handling, som vi alle beklageligvis ble vitne til i dag, dreier seg mest av alt om den dype moralske urettferdigheten mot seks kroater fra Bosnia og det kroatiske folket, sa Kroatias statsminister i en kommentar onsdag ettermiddag.

Praljak hadde sittet i varetekt i Haag siden 2004 og hadde derfor alt sonet 13 år av dommen på 20 år.

Etterforskes

Rettssaken mot de seks bosnisk-kroatene ble gjenopptatt i en annen rettssal etter onsdagens drama, og sjefdommer Carmel Agius opplyste at det første lokalet var å regne som et åsted.

Det etterforskes nå hvilken type gift Praljak drakk, hvor han fikk tak i giften og hvordan han greide å smugle den inn i rettslokalet.

Den serbiske advokaten Toma Fila, som har vært forsvarer for flere tiltalte ved ICTY, mener det er enkelt å smugle gift forbi sikkerhetskontrollen og inn i rettssalen.

– De undersøker objekter med metall som belter, penger og sko, og de beslaglegger mobiltelefoner. Piller og mindre flasker blir ikke registrert, sier han.

Drap og voldtekter

Praljak var general og ble blant annet funnet skyldig i å ha beordret en massakre i den muslimske landsbyen Stupni Dol i oktober 1993.

Bosnisk-kroatiske styrker stormet landsbyen, drepte minst 37 mennesker og satte fyr på husene deres.

Praljak er også dømt for å ha ledet ødeleggelsen av Stari Most i 1993. Den historiske brua over elva Neretva i Mostar ble bygd av osmanene i 1566 og var kjent verden over. I 2004 ble den gjenoppbygd med støtte fra UNESCO.

Ministat

Før retten ble hevet onsdag, opprettholdt ICTY også dommene mot de fem øvrige bosnisk-kroatiske lederne som ble dømt i 2013, blant dem Jadranko Prlic.

Prlic var president i den bosnisk-kroatiske ministaten Herceg-Bosna som eksisterte fra 1991 til 1994, og dommen mot ham lyder på 25 års fengsel.

Bosnia-Hercegovina var en del av den tidligere forbundsstaten Jugoslavia, som gikk i oppløsning i 1992.

Oppløsningen ble fulgt av blodig krig mellom de tre største etniske gruppene i dette området: bosnjaker, serbere og kroater.