Siden slutten av 1990-tallet har norske fotballklubber lagt deler av sesongoppkjøringen til spanske La Manga. Nå er det klart at kommende vinter blir den siste der de norske klubbene valfarter dit. Den nåværende avtalen løper ut, og den fornyes ikke.

I stedet skal de norske klubbene fremover reise til Marbella på sørtippen av den spanske solkysten, fire-fem timers kjøring timer sørvest for La Manga. Det bekrefter Norsk Toppfotball (NTF), interesseorganisasjonen for klubbene i eliteserien og 1. divisjon.

– Det er to hovedårsaker til at dette skjer. For det første ønsker klubbene variasjon, og i tillegg får man flere internasjonale kamper ved å dra til Marbella, sier Jo Bergsvand som er sportssjef i NTF.

Treårig avtale

Treningsuken på La Manga er en del av fotballavtalen, og klubbene får dekket denne vinterturen som fra sesongoppkjøringen til 2018 flytter base til Marbella.

– I første omgang er det en avtale på tre år som er inngått. Så skal vi evaluere om dette gir oss de gevinstene vi ønsker, sier Bergsvand.

Akkurat hvilket kompleks de norske klubbene skal benytte, er foreløpig uvisst. NTF har sjekket ut flere alternativer, og Bergsvand påpeker at Marbella ikke kan sammenlignes med La Manga.

– La Manga er ett stort kompleks. I Marbella finnes det en rekke muligheter, sier han.

Rekdal: — Grusom vind

FORANDRING FRYDER: Kjetil Rekdal har vært på mange turer til La Manga, og synes at tiden er inne for forandring. Bildet er fra 2005 i forbindelse med en kamp mot FC København og Magne Hoseth (i bakgrunnen). Foto: NTB scanpix

Flertallet av klubbene har ønsket denne endringen, og NTFs arbeidsgruppe kom frem til at Marbella er bedre. Kjetil Rekdal i Vålerenga er godt fornøyd.

– Jeg tror at dette kan bli positivt. De fleste har begynt å bli mett av det stedet (La Manga). Det er en grusom vind der, og baneforholdene har vel vært litt variable. Det er tid for å ta steg og prøve noe nytt, sier Rekdal.

Opp gjennom årene er det mang en eliteseriespiller som har klaget på «brakkesyke» på La Manga. Det er ikke all verden å foreta seg der, og som Rekdal er inne på kan værforholdene være ganske så ustabile.

Da er forholdene generelt sett bedre i Marbella, både værmessig og når det gjelder aktiviteter utenfor den grønne matten.

Fagermo: — Drar ikke for å feste

En mann som derimot er glad i La Manga, er Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

– Marbella er bedre hvis man skal feste. Men vi er der for å trene, ikke for å feste, sier Fagermo.

– Jeg trodde ikke at dette var avgjort. Det er bra begge steder, men jeg liker La Manga og skulle gjerne sett at man hadde en valgfrihet, sier Fagermo.

En viss valgfrihet blir det, skal vi tro Bergsvand i NTF.

– Vi har ett unntak, og det gjelder de klubbene som skal ut i Europa. Disse klubbene kan fritt velge destinasjon, sier sportssjefen.

Men denne valgfriheten gjelder altså bare europacuplagene.

– Hvis alle skulle ha valgt fritt, ville vi ikke fått noen gunstig økonomisk avtale, sier Jo Bergsvand.