Et stabilt og nærværende personale, beliggenhet og at barnet får seg venner er det viktigste for foreldre når de skal velge barnehage. Det kommer frem av en fersk undersøkelsen FUB, Foreldreutvalget for barnehager, har gjort blant 500 barnehageforeldre.

Det viser seg også at det er liten forskjell på svarene fra foreldre med barn i kommunal barnehage kontra privat.

Foreldre ble spurt: «Hva mener du er det viktigste for barnet ditt i barnehagen?»

Sosial omgang med andre barn kommer suverent på topp som det viktigste foreldrene ønsker for sitt barn, hele 73 prosent har dette som ett av tre svaralternativer. Videre følger læring og kunnskap (38 prosent) og god og nær omsorg fra de voksne (29 prosent).

— Hva forteller dette?

Leder i Foreldreutvalget for barnehager, Lena Jensen. Foto: FUG

— Det gjenspeiler det som vi vet er foreldres store skrekk og sorg, at barnet deres skal bli utestengt eller oppleve å ikke få venner, sier leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Lena Jensen.

En av ti har det ikke bra i barnehagen

Hun mener at når foreldre vektlegger dette så sterkt, viser det viktigheten av at barnehagene jobber med dette fra dag én.

- Den siste forskningen på feltet viser også at 11-12 prosent av barnehagebarn ikke har det bra i barnehagen. Det må skapes et miljø der barna trives, der de kan være verdifulle for hverandre, og hvor de kan lære både å få venner og beholde venner, sier hun.

FUB merker det også selv, de får mange forespørsler fra både barnehager, kommuner og høyskoler om å holde foredrag om mobbing i barnehagen.

— Vi holder stadig flere kurs og foredrag rundt temaer som mobbing og ekskludering, sier lederen.

Men sammenlignet med tidligere studier ser FUB en økning i antallet som svarer at læring og kunnskap er viktig, og det er viktigere for yngre foreldre enn de eldre.

— Fokuset er vridd fra det grunnleggende ved å få plass til barnet, omsorg og tilsyn til om barnet har det innholdsrikt, sier Jensen.

- De ansatte ha en stor påvirkning på mitt barns liv

Vi spurte et par profilerte bloggere det samme spørsmålet: Hva er viktigst for deg og for ditt barn når det gjelder barnehage.

kihlmanny-J8tpmXRdZL.jpg

Peter Kihlman står bak Norges største pappablogg Pappahjerte og gir leserne en en fars perspektiv på livet som småbarnsforeldre.Han mener spørsmålet lar seg veldig enkelt besvare:

— Det aller viktigste for meg er de ansatte i barnehagen. De vil ha en stor påvirkning på mitt barns liv både nå og i fremtiden, og derfor er jeg veldig opptatt av deres væremåte, humør og kompetanse. Det er først etter at min egen sønn har begynt i barnehagen at jeg virkelig har innsett hvor stor del av livet hans de utgjør og hvilken makt de faktisk besitter. Det er en særdeles viktig oppgave og et stort ansvar som hviler på deres skuldre, så de ansatte i barnehager har min fulle respekt for jobben de gjør, sier han.

- Noenlunde samme verdier er viktig

Jona Runarsdottir, kjent som kun Jona, gjemmer seg bak den populære bloggen Mammalivet. Hun er også fast spaltist hos foreldre.no.

— For meg er det viktigste at de ansatte i barnehagen arbeider etter noenlunde samme verdier som vi foreldre har, og at de virkelig ser mitt barns behov og hvordan disse kan bli møtt på best mulig måte, forteller hun.

Jona mener det er viktig å være på bølgelengde med de ansatte når det gjelder hvordan man serverer ros, irettesettelser og lignende.

— Det føles godt for meg å vite at barnehagen takler trassepisoder og uønsket oppførsel på samme måte som vi gjør det hjemme, slik at barna ikke får signaler som går på tvers av hverandre, sier hun.

Har du tips til redaksjonen? Ta kontakt her.

Nærhet og stabilitet

Et annet spørsmål foreldrene ble stilt, med mulighet for tre svaralternativer, var: Hva legger du i «kvalitet i barnehagen» ?

Her svarer halvparten (57 prosent) «Personalets samspill og nærhet til barna». En nær like stor andel svarer «et stabilt og kompetent personale!».

Først på tredjeplass med 39 prosent kommer svaralternativet som lyder: «Personale med pedagogisk utdanning.»

jonany2-jNg4w4_zDX.jpg

Regjeringen Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen gjorde opp status i august i fjor i et dokumentved navn «Kompetanse for fremtidens barnehage – Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020».Der heter det at Norge mangler «over 4000 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm, og nesten halvparten av alle barnehageansatte har ikke kompetanse for arbeid i barnehage. Dette er utfordringer vi sammen må arbeide for å møte.»

— Svaret fra foreldrene kan likevel tyde på at de verdsetter omsorg, stabilitet og en lavere kompetanse fremfor pedagogisk utdanning?

— Vi ser at halvparten setter stabilt og kompetent personale som den fremste kvaliteten. Når personalets pedagogiske utdannelse kommer noe lenger ned, tror jeg det har å gjøre med at mange ser hvor enormt viktig det er med et stabilt personale, vi får mange henvendelser fra foreldre som er bekymret over stor turn-over og ustabilitet, mangel på vikar ved sykdom og lignende. Kompetanse er viktig for dem, men ikke nødvendigvis selve utdannelsesnivået, det aller viktigste er at de ansatte har kunnskap om barns utvikling og er tilstede for dem, sier Jensen.

Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet

Beliggenheten og nærhet til hjemmet er det aller viktigste for foreldrene når de skal velge barnehage. Hele 52 prosent oppgir beliggenheten og 46 prosent oppgir nærhet til hjemmet.

På tredjeplass og fjerdeplass kommer hhenholdsvis godt renommé (31 prosent) og personalet (28 prosent)

— Det er veldig logisk, rett og slett en nødvendighet for de fleste for å klare få hverdagen til å gå opp. Det viser igjen hvor viktig det er å ha god kvalitet i absolutt alle barnehager. Politikerne har lovet å satse på kvalitet, dette vil vi følge opp med denne undersøkelsen i hånd. Vi vet hvor avgjørende det er for barnet at barnehagen det går i er god, og 95 prosent av alle norske barn går i barnehage, sier Jensen.

Les også:

Prioriterer «norsk kultur» i barnehagen

Ansatte i barnehagen snakker lite med femåringene

Kan du ikke komme på sommeravslutninger?

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofil for familie- og oppvekststoff.