I år er det større rottetrafikk enn vanlig og høsten er høysesong for rotter, ifølge NRK Buskerud.

— Rottene lever i kloakksystemet og når disse rørene blir overfylt av vann presses rottene opp på bakken. Dette har skjedd i år, sier skadetekniker Ingar Hære til NRK.

Han advarer blant annet mot å kaste matrester i do, hvis du ikke ønsker at rottene skal svømme inn fra kloakken.

Aldri mer overfylt bod og skap:

Rottene kommer opp fra skjulestedene

Det blir flere rotter over bakken når det er graving i kloakknettet, eller oversvømmelser, fordi rottene blir forstyrret, forklarer Stein Norstein i Anticimex til oss.

Om høsten er det flere rotter, fordi mattilgangen er bedre om våren og sommeren, og rottene produserer flere unger.

Rottebestanden varierer lokalt, men det blir flere rotter om de har jevn mattilgang.

— For eksempel hvis det er et spesielt sted det kastes mat. En ukes tid har ingenting å si, men kastes det mat jevnlig i fire-fem måneder vil ungene vokse opp og rottebestanden vokse til mattilgangen tar slutt. Da søker rottene ut, sier Norstein.

Slik kan rottene spre sykdommer til mennesker

Når det gjelder skadene rotter kan forårsake er Anticimex mest bekymret for smitte. Rotter sprer sykdommer fra miljøet de har vært, for eksempel salmonella fra kloakken.

Smitten sprer til mennesker via bakterier i rottenes avføring, eller via pelsen.

— Det aller viktigste er å sørge for at huset er tett. Har du oppnådd det, kommer de ikke inn. Det nest viktigste er å minimere mattilgangen, sier Norstein.

1. Kommer de seg inn?

Rottene kommer seg ikke inn hvis sprekken er mindre enn 12 millimeter. Vil du sikre deg mot mus bør sprekker være mindre enn 6 millimeter. Rotter er kjempeflinke til å klatre. Har du trær inntil huset, sørg for at luftespalter og lignende er tettet.

I byer hvor det er rotter i kloakksystemet kan de søke seg inn via doen. Vannlåsen vil ikke stoppe dem. Det skjer hvert år, men det er likevel sjelden. Skadedyrene kommer oftere inn via toalettet ved bakkenivå, men Anticimex har opplevd at rotter har kommet inn via toaletter i femte og sjette etasje også.

2. Tett sprekker

Har du åpninger mellom kledning og mur, eller åpninger i steinmur? Tett sprekkene. Bruk sperrebånd hvis du har gliper under kledningen. Rottene kommer ofte inn mellom kledning og grunnmur. Undersøk også rørgjennomføringer. Er det åpent rundt kabler? Tett åpningene.

3. Mater du rottene?

Reduser skadedyrenes mattilgang ved å sikre søppelkassen, sjekk at rottene ikke får tak i fuglematen og oppbevar dyrefor sikkert. Spesielt solsikkefrø er populær rottemat. Sørg for at du ikke har søppel i hagen, og rydd bort nedfallsfrukt.

4. Manglende slukrister

Rottene kan komme inn via avløpsnettet, sluk eller rør. Har du slukrister over slukene i kjelleren?

5. Hold orden rundt huset

Sørg for at det er ryddig rundt boligen. Da hindrer du at rottene har gjemmesteder. Ikke stable veden inntil veggen.

(Kilder: Erik-Thomas Gjølme, Anticimex/Arne Nese, Rentokil)

Les også:

Flyttet inn i leilighet med død rotte i veggen...

Kjøpte hus for 24 millioner kroner – så fant de rottelik

Flyttebyrå må betale 180.000 kroner for fuktskadde møbler

Se hva de fant i den «strøkne» leiligheten til åtte millioner