Strømsgodset 15-årige supertalent Martin Ødegaard sørget lørdag nok en gang for å prege alt av overskrifter etter en Strømsgodset-kamp. Og igjen kom ropene om at han bør på landslaget, tross sin unge alder.

szdd9829 (1).jpg

Da Martin Ødegaard debuterte for Strømsgodset tidligere i år, tok tidligere Vålerenga— og Strømsgodset-trener Vidar Davidsen, nå fotballekspert i Visasat, til orde for at tenåringen burde få spille på landslaget. Etter praktkampen mot Sandnes Ulf lørdag er fotballeksperten ikke mindre begeistret for den offensive midtbanespilleren. – Han spiller fotball på en annen måte enn alle andre i Norge. Han spiller på en måte som jeg assosierer med å spille i mye større ligaen. Måten han tenker og agerer på har et veldig høyt internasjonalt snitt. Han fortjener å spille sammen med enda bedre spillere, spillere som deler tankegangen hans. Egentlig er han nesten for god for eliteserien allerede, for å sette det litt på spissen, sier Davidsen til Aftenposten.

- Beste spiller i eliteserien

Davidsen mener Ødegaard, som akkurat er ferdig med ungdomsskolen, allerede kunne hatt godt av å prøve seg på et enda høyere nivå.

– I Norge tenker vi litt forsiktig, og at man må være god nok for et nytt nivå før man slippes til der. I utlandet, spesielt i land som Danmark og Nederland, er tankegangen motsatt. Der gir man sjansen til talenter med spesielle muligheter før de egentlig er gode nok, slik at de skal bli enda bedre raskere. Ødegaard fortjener å bli matchet mot enda bedre spillere enn seg selv. De har vi ikke i eliteserien. Selv om han ennå har noen fysiske begrensninger på grunn av alderen, og mange er ham overlegen der, så er han den beste spilleren i eliteserien.

FOTBALLEKSPERT: Vidar Davidsen. Foto: NTB scanpix

Fotballeksperten er klar på at 15-åringen allerede fortjener den tittelen.– Hvis vi definerer best ut fra størst ferdighetsnivå og klokskap, så er han den beste spilleren. Han imponerer voldsomt. De raidene i går, hvor han slipper ballen akkurat i riktig øyeblikk, selv under hardt press, det ser du i de store ligaene. Men sjelden her hjemme, mener fotballeksperten.

Mot Sandnes Ulf lørdag var 15-åringen involvert i alt Strømsgodset skapte. Først satte han inn 1-0 selv. Så skaffet han straffespark, som Thomas Sørum mistbrukte. Deretter serverte han igjen to perfekte stikkere til Sørum. Den første ga mål da Gustav Wikheim satte inn returen, den andre utnyttet Sørum selv da han satte inn 3-1. 15-årige Martin Ødegaard var rett og slett banens beste.

Riise: — Mulig stjerne

– Har du sett! Det er som å se Lionel Messi, mente C More-kommentator Petter Veland etter et av Ødegaards raid lørdag.

En annen som mener tiden er overmoden for at Ødegaard skal spille for a-landslaget er John Arne Riise. Etter å ha sett Strømsgodset-spilleren briljere lørdag slo venstrebacken med 110 landskamper fast at Ødegaard bør få sjansen hos Per-Mathias Høgmo umiddelbart.

riise.jpg

«Martin på landslaget ASAP! Gi ham matching i kamper mot de beste i Europa. La oss bygge ham opp og vi har en mulig stjerne om noen år ute i Europa. La oss håpe NFF kan tenke utenfor boksen for en gangs skyld! Alder er ingen hindring, er du god nok er du gammel nok. La oss vise at vi lærer av de beste nasjonene. Dette kan bli spennende. Well done Godset», skriver Riise på sin Facebook-profil.

Forsiktig trener

Strømsgodset-trener David Nielsen forsøkte etter oppvisningen på Sandnes stadion å roe ned noe av oppmerksomheten rundt sitt unge stjerneskudd. Alle ville vite hva dansken mente om 15-åringen. Men i pressesonen forsøkte Nielsen å snakke ned stortalentet.

– Nå må vi roe litt ned her. Nå må vi holde beina på jorda. Martin leverer en superkamp, men det er fortsatt ting å jobbe med, sa Nielsen til Drammens Tidende.

Også da han ble bedt om å kommentere at Ødegaard bør på landslaget var Nielsen unnvikende i sitt svar.

Strømsgodset-trener David Nielsen er forsiktig med å hausse opp Martin Ødegaard. Foto: NTB scanpix

– Han er et ekstremt talent og vi beskytter han utpå banen på en god måte slik at han får brukt sine kvaliteter. Jeg er superfornøyd med hans innsats, men det er fortsatt ting å jobbe med. – Er han god nok for landslaget?, fulgte Drammens Tidenes opp med å spørre.

– Jo, men altså. Det kommer jo an på hvordan man bruker ham, var Nielsens svar.

— Bør på landslaget

Hovedpersonen selv var som vanlig behersket og rolig etter kampen. Han sa at han ikke var helt fornøyd med kampen selv, fordi han hadde litt for mange feil. På spørsmål om landslaget svarte han kortfattet.

– Det er opp til NFF. Det er ikke noe jeg tenker på, sa han ifølge lokalavisen.

– Jeg sier ikke at han skal på a-landslaget. Men han bør få en mulighet til å være med i troppen. Og jeg ser ikke bort fra at han da viser at han kan ta det nivået kjapt. Se på Mats Møller Dæhli. Mange mente han var mer enn god nok for både U21- og a-landslaget. Men så kom han ikke med til U21-EM. Og et par måneder senere er han best på a-landslaget. Det gir et bilde på at det er klokt og relativt ufarlig å slippe til slike spillere tidlig, mener Davidsen.

Neste landskamp er mot Forente Arabiske Emirater på Viking stadion 27. august. Til den kampen blir det tatt ut en tropp fra vår hjemlige liga, før de som spiller i utlandet kommer med mot England (privatlandskamp) 3. september og Italia (EM-kvalifisering) 9. september. Davidsen tror ikke Ødegaard blir å finne i noen av uttakene. – Jeg tror ikke han blir tatt ut. Jeg tror man tenker for forsiktig, og mener han må få utvikle seg i fred og ro uten press. Men forventningene har han allerede sørget for at er høye gjennom måten han spiller på nå. Man må være blind om man ikke har store forventninger til ham, slår Viasat-eksperten fast.

Så langt i karrieren har Ødegaard kun spilt for G15-, G16— og G17-landslagene.

Riktig steg

Ødegaard har tidligere vært knyttet til en lang rekke klubber i europeisk toppklasse. Bayern München, Manchester-duoen United og City og en lang rekke andre klubber er alle inne i bildet for stortalentet. Han kan selv nærmest velge og vrake blant europeiske fotballstorheter om han skulle bestemme seg for å ta turen til utlandet.

Davidsen tror det kan være lurt av 15-åringen å ikke gå til en av de aller største klubbene med en gang.– Det er vel egentlig opp til ham selv hvor lenge han blir i Norge. Når han skal ut gjelder det at han tar riktig steg. Jeg tror ikke det er lurt at han tar et gigasteg til en kjempeklubb med en gang, men heller ser til klubber og nasjoner som har vist at de er veldig gode til å foredle og satse på talenter. Slik som Ajax og Nederland, hvor hman har helt spesielle og lange tradisjoner i å våge å satse på unge talenter.