Dafne Schippers ble det store, europeiske navnet under VM i Beijing i fjor. For første gang på svært lenge tok en europeer opp kampen mot USA og Jamaica på sprint. Den nederlandske jenta tok gull på 200 meter og sølv på 100 meter. I sommer blir hun trekkplasteret på Bislett.

Schippers kommer til Oslo 9. juni for å løpe 200 meter – øvelsen hvor hun hadde verdens beste tid i fjor. 23-åringen tok VM-gullet på råsterke 21,63 og henviste Jamaica-duoen Elaine Thompson og Veronica Campbell-Brown til plassene bak.

Bare to jenter har løpt fortere, den dopingmistenkte Florence Griffith-Joyner og den dopingtatte Marion Jones.

En ny nederlandsk legende?

Schippers satser på dobbelt gull i Rio-OL. Greier hun det, tangerer hun llandsmannen og egenden Fanny Blankers-Koen, som vant begge sprintøvelsene under OL i London 1948. Som oppvarming til OL får den nederlandske kometen det beste vorspielet, nemlig EM på hjemmebane i Amsterdam fra 6. til 10. juli. Der er hun storfavoritt til dobbelt gull. Det vil i så fall bli en gjentagelse av EM i Zürich 2014 der hun hadde sitt store gjenombrudd.

Schippers drev egentlig med syvkamp (akkurat som Blankers-Koen) før hun fant ut at hun ville prøve seg som sprinter.

Så langt har suksessen vært formidabel.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Her diskuteres åpenheten i norsk idrett og Lars Tjærnås forteller om masseslagsmålet i Premier League han deltok i: