AaFK tok tre poeng i den svært viktige kampen mot Bodø/Glimt. Men det som så ut til å skulle bli en komfortabel seier ble unødvendig spennende mot slutten.

Vertene dominerte fullstendig før hvilen, og skapte den ene store sjansen etter den andre. Og fikk uttelling like før pause ved Michael Barrantes. Da leke James økte til 2-0 ut i andre omgang trodde de fleste på en enkels seier.

Men enkelt ble det ikke. Glimt kjempet seg tilbake i kampen og skapte spenning med sin redusering åtte minutter før full tid.

Tok tak fra start

Mot Glimt leverte Aalesunds ny angrepstrio varene. Mos Abdellaoue (til venstre) og Leke James (til høyre) startet på topp, med Michael Barrantes (midten) bak de to. Barrantes og James scoret målene for AaFK i 2-1-seieren. Foto: NTB SCANPIX, Svein Ove Ekronesvåg

At det var en viktig kamp for AaFK var tydelig fra start. I den første omgangen viste laget en helt annen innsats og offensivt driv enn de har vist til nå i sesongen.Bodø/Glimt la seg på sin side svært lavt, og de virket mer innstilt på å prøve å berge ett poeng enn å vinne kampen.

Sjanser fra første stund

AaFK fikk sin første gigantsjanse allerede før to minutter var gått. Peter Orry Larsen spilte vegg med Michael Barrantes, og kom alene med Bodø/Glimt-keeper Pavel Londak. Men AaFK-spilleren kom litt for tett på Glimt-keeperen, som fikk avverget. På returen var det to Glimt-forsvarere som slengte seg ned og blokkerte returen fra Leke James.

To minutter senere dempet Mos Abdellaoue et oppspill fint ned til Barrantes på 12 meter, men avslutningen fra costaricaneren gikk via et Glimt ben og utenfor. Uten at det ble corner av det.

AaFK fortsatte å trykke på, og ytterligere to minutter senere headet Mos et innlegg fra Akeem Latifu like utenfor.

Men Glimt var også farlig frempå. På sin aller første avslutning slapp Latifu Ibba Laajab lett til på bakerste stolpe. Men hans heade gikk via bakken og like over AaFK-målet.

AaFKs strategi i åpningen var tydeligvis å gå rett på mål, og i det 14. minuttet var James igjen farlig frempå etter fine AaFK-kombinasjoner. Nok en gang var Londak med på notene, og var raskt nede og holdt skuddet.

Passive Glimt

Den første halvtimen slet gjesten fra Bodø med å få tak i ballen, men de lå kompakt med to lave firere og prøvde med det å holde AaFK borte fra de farlige sonene. Ved ballerobring var de var heller ikke like helhjertet i sine kontringsforsøk som de har vært tidligere i sesongen.

Forsiktighet virket å være trener Jan Halvor Halvorsens strategi i det viktige bunnoppgjøret.

Nærmere og nærmere

Selv med den defensive orienteringen til Glimt fortsatte AaFK med å skape sjanser. I det 27. minuttet var Peter Orry Larsen centimetere fra å gi AaFK ledelsen etter å ha erobret på egen halvdel. Han forserte, og curlet ballen like over krysset fra hjørnet av sekstenmeteren.

Glimts andre farlighet kom på skudd fra seksten meter, i det klokken viste 33 minutter. Men Sten Grytebust hadde kontroll på skuddet fra Papa Ndiaye.

Scoring like før pause

AaFK fortsatte å produsere sjanser, og igjen var de nært i det 42. minutt. Nok en gang spilte de seg fint igjennom med få touch og god bevegelse. Ballen endte til slutt hos James, men denne gangen reddet Londak med en benparade.

Men i det klokken gikk mot 45 minutter kom scoringen for de oransje!

Leke James fant Orry Larsen, som satte opp Barrantes på 18 meter. Denne gangen fant skuddet nettmaskene, helt ute i Londaks venstre hjørne.

Dermed kunne AaFK gå til pause med en veldig fortjent ledelse.

Mer offensivt Glimt

Bodø/Glimt, som også ligger utsatt til på tabellen, måtte ut for å jage scoring etter hvilen. I den første omgangen hadde de tidvis lagt med alle spillerne fra 40 meter og inn. Med 1-0 til AaFK måtte de slippe laget høyere. Det skapte også mer rom for de oransje.

Fem minutter ut i omgangen kom første konsekvens av det. Mos og James kom to mot én, men avslutningen fra Mos gikk via ei Glimt tå og til corner.

Leke økte

Men Glimts satsing hold på å gi resultat to minutter senere. Denne gangen var det Grytebust som hentet frem en benparade, da Anders Karlsen slapp lett til. Like etterpå var Grytebust igjen i aksjon, og bokset et skudd fra Ndiaye til corner.

Ndiaye prøvde seg igjen få minutter senere. Denne gangen flakket ballen voldsomt, og Grytebust holdt på å fomle ballen i eget mål. I stedet gikk den til corner, som Lajaab headet like utenfor.

AaFK levde farlig i denne perioden! Men berget seg ut av knipa med å øke til 2-0. AaFK roet ned, tok seg tid til å spille ball. Så fant Fredrik Ulvestad rom på høyresiden, der Latifu hadde sneket seg opp. Han la presist inn foran mål, der Orry Larsen flikket til leke James. Kaldt og rolig dempet han ballen og kippet den over en utrusende Londak.

Glimt fikk uttelling

De gulkledte fortsatt å kjøre på offensivt, og klarte å trykke AaFK bakover på banen. Men AaFK kontrollerte greit og det ble lenger og lenger mellom sjansene.

Det var heller ikke like tett mellom AaFKs sjanser, til tross for de store rommene som Glimt la igjen.

Med åtte minutter igjen kom spenningen tilbake i kampen. Lajaab erobret ballen fra Skari Mattila og spilte fri Trond Olsen på venstresiden. Han la flatt inn foran mål. Der skled Mikael Dyrestam og avverget innlegget, men ballen gikk via kneet til Daniel Arnefjord og i eget mål.

Glimt trykte på mot slutten, og nå var det AaFK sin tur å ligge med alle mann fra 40 meter og inn. Og de polte ballen opp hver gang de erobret.

Og det var resepten som krevdes for å ro i land seieren. Og ikke minst tre uhyre viktige poeng som brakte AaFK forbi Bodø/Glimt på tabellen.