Kirsan Iljumzjinov (53) er svært omstridt i rollen som president av det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Nå vurderer russeren å starte en sensasjonell kampanje for å overta etter en annen kontroversiell leder, nemlig presidenten i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) Sepp Blatter (79).

Idéen skal ha blitt unnfanget under et FIDE-møte i Abu Dhabi mandag. FIDEs visepresident Andrei Filatov, som også er leder i det russiske sjakkforbundet, skal ha kommet med forslaget.

I sosiale medier er det enkelte som lurer på om forslaget var en vits. Iljumzjinov har nemlig vært under massiv kritikk i løpet av sin 17 år lange periode som FIDE-president.

35-åringen har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin og har blitt beskyldt for å bremse sjakkens ekspansjon i vesten.

ANBEFALES: Vi møtte Kirsan Iljumzjinov til et ekslusivt intervju under VM-kampen i Sotsji i 2014. Der snakket han om Rolls-Royce-bilene, koblingen til Saddam Hussein og den sterke troen på at han stammer fra romvesener, ikke aper. Les intervjuet her.

— Har ikke tatt beslutningen

Iljumzjinov ville vært en svært overraskende kandidat til FIFA-vervet, men russeren har ikke avvist idéen helt.

FIDE offentliggjorde til og med forslaget i en pressemelding på sine hjemmesider.

Der heter det blant annet at forslaget ble «møtt med applaus» fra FIDE-styret. I pressemeldingen påpekes det dessuten at dersom Iljumzjinov stiller i FIFA-valget, vil det bidra til «økt medieoppmerksomhet rundt sjakk».

Onsdag bekreftet Iljumzjinov at han vurderer å stille som FIFA-president.

— Forslaget har blitt fremmet, men jeg har ikke tatt en beslutning om hvorvidt jeg skal stille, sa Iljumzjinov til russiske R-Sport, ifølge Associated Press.

— Blatter som FIDE-president

Den eksentriske sjakklederen er altså i tenkeboksen. I mellomtiden fører hans mulige kandidatur til hyppig aktivitet i sosiale medier.

— Jeg bryr meg ikke om Iljumzjinov vil lede FIFA, NASA eller noe annet, så lenge han bare kommer seg så langt fra sjakken som mulig, skriver sjakkskribenten Olimpiu Orcan på sin Twitter-konto.

Nigel Short, som møtte Garry Kasparov til tittelkamp i 1993, velger et litt annet perspektiv:

Vladimir Putin (til venstre) skal ha stor innflytelse på Kirsan Iljumzjinov. Garry Kasparov (til høyre) er en prominent kritiker av både Putin og FIDE-presidenten. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg gleder meg til å få Sepp Blatter som ny FIDE-president. Da vil alle problemene våre bli løst, skriver Short på sin Twitter-konto.På sin Twitter-konto kommer nettstedet chess24.com med bemerkningen «FIDE-president Kirsan Iljumzjinov som FIFA-president? De har begge fire bokstaver og begynner på "F", men...».

Garry Kasparov er en av Iljumzjinovs sterkeste kritikere, og prøvde blant annet å ta fra ham makten i FIDE-valget under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Én av Kasparovs viktigste støttespillere i en årrekke, Mig Greenhard, var ute med sarkatiske bemerkninger på Twitter.

— Jeg har gjort klar Kirsans slagord til FIFA-valgkampen. «Dersom du likte Blatter, vil du elske Iljumzjinov!», «Halvparten av markedsføring, dobbelt så mye korrupsjon», skriver Greengard.

Har sittet tre år lenger enn Blatter

Twitter-meldingen er en henvisning til korrupsjonsspekulasjonene rundt Iljumzjinov, som fikk ny giv med beskyldningene om at han jukset seg til seieren i FIDE-valget i 2014. Kort tid før valget beskyldte nemlig Kasparov Iljumzjinov for å stjele stemmer.

Stemmeprosessen i FIFA har også vært under massiv kritikk i en årrekke. Både i FIFA og FIDE har alle medlemsland like stor makt i presidentvalget, uansett størrelse på det nasjonale forbundet.

Blatter og Iljumzjinov har begge hatt bred støtte fra mange av de mindre nasjonene i sine organisasjoner, noe som har hjulpet dem til å sitte som president i henholdsvis 17 og 20 år.

Blatters periode på toppen av FIFA er imidlertid etter alle solemerker snart ved veis ende. En ny president skal etter planen stemmes frem i februar neste år.

Vil du lese mer om sjakkens eksentriske leder? Vi anbefaler disse sakene:

Kasparovs konspirasjonsteori: - Putin sendte Iljumzjinov på Ukrania-oppdrag.

Sjakkverdens leder: - Det vil selvsagt være naturlig å arrangere VM i Norge.

Kasparov: - En skam at de ikke utnytter potensialet Carlsen viser at sjakken har