Martin Ødegaard (16) og Alen Halilovic (18) er begge blant verdens største talenter, men likhetene stopper ikke der.

«Han har en egen evne til å være på rett sted til rett tid. Han har en fantastisk, helt spesiell, teknikk, og så er han veldig god på å «chippe» ballen som Messi».

Dette kunne like gjerne vært en beskrivelse av Martin Ødegaard. Det er det imidlertid ikke.

Alen Halilovic har fått sin offisielle debut for Barcelona. Her er han imidlertid i aksjon for førstelaget i en treningskamp før sesongen. Kroaten tester skuddbenet, mens Napolis Gökhan Inler prøver å blokkere. Foto: REUTERS

Det er i stedet den kroatiske journalisten Aleksandar Holigas beskrivelse av Alen Halilovic (18).Lørdag møtes Kroatia og Norge til EM-kvalifiseringskamp i Zagreb — med hvert sitt verdensberømte fotballfenomen i troppen.

Mye tyder på at både Alen Halilovic og Martin Ødegaard starter på benken. Det er i så fall langt fra første gang de er i samme båt.

— Alle snakket om talentet

For mens Martin Ødegaard tok den norske eliteserien med storm i 2014, gjorde Alen Halilovic det samme i Kroatia to år tidligere.

Halilovic ble født to og et halvt år tidligere enn Ødegaard - i den kroatiske kystbyen Dubrovnik i juni 1996. Se rekordene Halilovic har slått i faktaboksen ved siden av saken.

Akkurat som Ødegaard vokste han opp med en far som var profesjonell fotballspiller.

Og akkurat som i Ødegaard-tilfellet spredte lovordene om Halilovic' talent seg som ild i tørt gress.

— Vi har snakket om ham veldig lenge, siden han var 13-14 år. Alle snakket om talentet hans, og at han kom til å bli en superstjerne, forteller den kroatiske frilansjournalisten Aleksandar Holiga, som har skrevet for medier som engelske The Guardian og FourFourTwo, samt Jutarnji List i hjemlandet.

Youtube-fenomen

I oktober 2012 — da Halilovic var 16 år - ble det publisert en Youtube-video med ungguttens' peneste scoringer og finter i ungdomskamper for Dinamo Zagreb. I skrivende stund har over 700.000 mennesker sett videoen.

22. januar ble Martin Ødegaard presentert som Real Madrid-spiller - foran et massivt presskorps. Her holder Ødegaard opp Real Madrids berømte drakt, med klubblegende Emilio Butragueño ved sin side. Foto: NTB SCANPIX

Halilovic hadde blitt et fenomen — som i stor grad fikk sitt utløp på internett. Det samme skulle skje med Martin Ødegaard to år senere. CMores to videoer av Martin Ødegaards beste øyeblikk fra Eliteserien er begge sett over 2,8 millioner ganger.Youtube-stjerner blir fort også ettertraktede på overgangsmarkedet. Halilovic skal ha vært ønsket av storklubber som Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Tottenham og Arsenal.

Både for Ødegaard og Halilovic var det de spanske gigantklubbene som skulle vise seg å ha den største tiltrekningskampen. Ødegaard signerte for Real Madrid i januar i år, mens Alen Halilovic gikk til Barcelona i mai 2014. Det var på tide, mener Aleksandar Holiga.

— Halilovic har stagnert litt. Jeg mener han ble for lenge i Dinamo Zagreb. De hadde ikke noe mer å lære ham.

Nå jobber begge de tekniske vidunderbarna med å tilpasse seg den tidvis røffe spillestilen i lavere divisjoner i Spania.

— Spansk førstedivisjon er ekstremt tøft og ikke lett å spille i, spesielt på bortebane, har Halilovic sagt til goal.com.

— Et av de største talentene i Barca

Kroaten spiller for øyeblikket på nivået over Ødegaard, nivå to, siden Barcelonas B-lag ligger én divisjon over Real Madrids B-lag i seriesystemet.

Halilovic har også fått sin debut for førstelaget. Det skjedde i en cupkamp mot Elche i januar.

— Han er ikke helt inne i førstelagsbildet ennå, sier Thomas Dragsnes, sjef for Barcelonas norske supporterklubb.

— Han har debutert på A-laget, men da han ble hentet var planen at han skulle slutte seg til førstelaget fra sommeren av. Jeg er ikke helt sikker på at det blir noe av, for det er mange spennende talenter på vei opp i Barcelona, blant andre Sergi Samper (20-årig sentral midtbanespiller), sier Dragsnes, som likevel understreker:

— Halilovic er et av de største talentene klubben har, en utrolig spennende spiller.

Lang vei til Kroatia-elleveren

I Norge er vi til en viss grad sulteforet på spillere av europeisk toppklasse. I Kroatia er situasjonen en helt annen.

Å være det største talentet i en storklubb som Barcelona er ikke en rolle blottet for press. Blant dem som ikke helt har klart å innfri er Bojan Krkic (nummer to fra venstre). Her feirer Krkic et ligamål i desember 2007 sammen med Barca-stjernene Andrés Iniesta (til venstre), Ronaldinho Gaúcho (nummer to fra høyre) og Xavi Hernández. Foto: AP

Blant spillerne som holder Halilovic unna førsteelleveren på det kroatiske landslaget er Ivan Rakitic (Barcelona), Luka Modric (Real Madrid) og Mateo Kovacic (Inter).— Han er ikke en kandidat for førstellleveren, og jeg vet ikke om han noensinne vil bli det. Han kan bli en superstjerne, men han kan også bli en ny Bojan Krkic (supertalent som aldri slo helt til i Barcelona, nå i Stoke, journ. anm.), eller enda verre, sier Holiga.