Håvard Nordtveit er midtbanespiller i Borussia Mönchengladbach. I de to siste landskampene har Per Høgmo tatt ut Bundesliga-proffen på landslaget. I begge tilfellene er rogalendingen tiltenkt en plass som midtstopper. En posisjon han ikke har spilt i klubblaget.

Påvirkningsagent

Per Høgmo har, siden han tok over jobben som landslagssjef, prøvd å påvirke utviklingen til 23-åringen fra Vats med fortid både i Haugesund og Arsenal. Det kan se ut som om han får sine ønsker oppfylt.

— Det er i Borussia Mönchengladbach nå snakk om å flytte Håvard bakover på banen, sier Per Høgmo.

Landslagssjefen har klart fortalt Nordtveit om at han helst ser ham i midtstopperposisjon.

— Vi gir jo tilbakemelding til klubbene om hvor vi mener at spillerne kan lykkes, sier Høgmo som forteller at han ikke personlig har prøvd å påvirke klubben. Men han innrømmer at han har forsøkt å påvirke spilleren selv.

Hangeland-makker

Høgmo gjør det helt klart at det er midtstopperen Håvard Nordtveit han vil ha på landslaget. Han gjør det også klart at han kommer til å bruke ham i kampene mot Frankrike og Russland.

I så fall blir han stoppermakker til kaptein Brede Hangeland. Et ikke usannsynlig stopperpar når EM-kvalifiseringen innledes mot Italia i september.

Nordtveit er ikke motvillig til å gå ned på som midtstopper.

— Jeg har jo spilt der tidligere og jeg blir jo ikke kjappere med årene, mente han etter landskampen mot Tsjekkia i mars.

Ungdommelig preg

Det er en ung og relativt urutinert tropp høgmo tar med til treningslandskampene mot Frankrike (27. mai i Paris) og Russland (31. mai i Oslo).

— Vi har 11 spillere i denne troppen som har under 10 landskamper og åtte som har under fem landskamper. Vi har hatt utrolig mange debutanter de siste månedene, derfor er det nå viktig å spille kamper slik at vi vet at vi får de riktige svarene, sier Per Høgmo.

Han innser at det ikke er en perfekt tropp. Det er et par spillere som skal ut i kvalifisering med U21-landslaget som var aktuelle for A-lagstroppen. Omar Elabdellaoui er i tillegg skadet og var ikke aktuell til disse to landskampene.

Spisstrøbbel

Det er også posisjoner på banen hvor gratangsværingen Høgmo kunne ha tenkt seg et noe bedre utvalg. Akkurat nå har han ikke norske spisser som scorer mål.

— Vi har 11 spisser som spiller ute. Det skal bli morsomt å se hvem av disse som kommer til å bli den første som scorer jevnlig, sier Høgmo. Samtidig er han sikker på at Moa snart kan finne toppscorerformen igjen.

— Moa har toppscorerpotensial. Det har han vist tidligere. Han har vært uheldig med trenerbytte og skader denne sesongen. Kommer han til rett klubb, kan målene fort komme sier landslagssjefen.

Molde-forsvaret er med

De små overraskelsene i Høgmos nye tropp kom fra Molde. Han har nå tatt ut hele den bakre fireren til Molde. Mest overraskende var det at Per Egil Flo fikk en plass blant de 23 utvalgte sammen med Vegard Forren, Martin Linnes og Even Hovland.

— Flo hadde en del gode kamper allerede i fjor og markerte seg. I løpet av våren i år har han stabilisert seg på et høyre nivå. Han passer godt inn i måten vi ønsker å spille fotball, han har stor løpskraft og han har en sterk karakter som person, sier Høgmo.

Dermed er det igjen en Flo på landslaget. Søskenbarnet til Tore André og Jostein Flo, Håvard Flo, er onkelen til Per Egil Flo.