Fredag kveld meldte et samlet britisk pressekorps at Brian McDermott hadde fått sparken som manager i Leeds United. Lørdag kom kontrabeskjeden på Leeds’ hjemmeside: McDermott var fortsatt sjef.

Men det var assistenten som ledet laget foran drøyt 30.000 mennesker på Elland Road mot Huddersfield. Leeds er i elendig form, og nesten som ventet var det Huddersfield som tok ledelsen. Men Leeds snudde og vant 5-1 i lokaloppgjøret.

Mandag var McDermott tilbake på Leeds-feltet. Tidligere spiller Eirik Bakke følger spent med på den bisarre situasjonen.

– Det som har skjedd de siste dagene er ikke bra for Leeds. Det er ikke dette Leeds trenger nå, sier Eirik Bakke.

– Jeg var i Leeds i desember. Da pratet jeg med McDermott. Jeg fikk et godt inntrykk, og klubben virket å være på rett kjøl. Men jeg vet for lite om situasjonen nå til at jeg vil si for mye, sier Bakke.

Fullstendig kaos

Leeds-ekspert Phil Hay i Yorskhire Evening Post forsøker å oppsummere det som har skjedd de siste dagene. Det blir for mye å ta med alt, men her er et utdrag.

Kaoset startet fredag, da noen hos eierkonsortiumet Gulf Finance House (GFH) sendte en melding til italieneren Massimo Cellino og gratulerte ham med overtakelsen av Championship-klubben.

Overtakelsen var på langt nær i boks, men den italienske forretningsmannen startet sin opprydningsprosess. Fredag var som kjent siste dag av overgangsvinduet, så tidspunktet passet dårlig.

Paul Hunt, fungerende styreformann, var førstemann som måtte gå. Rundt klokken 19 skal Brian McDermott ha fått en telefon fra den Manchester-baserte advokaten Chris Farnell, som på vegne av Cellino ga beskjed om at manageren var ferdig.

Leeds var i fullstendig oppløsning fredag kveld. Cellino, som også eier den italienske fotballklubben Cagliari, hadde planer om å signere fem utenlandske spillere før overgangsvinduet stengte. Han endte opp med å signere én, Andrea Tabanelli. Problemet var at Leeds ikke hadde noen til å fullføre papirarbeidet, sende fakser osv.

Førstelagstrener Neil Redfearn fikk spørsmål om han kunne være assistent for Gianluca Festa, Cellinos venn og den foretrukne nye manageren. Samtidig fredag kveld gjorde direktør David Haigh det klart at han sluttet i klubben på grunn av behandlingen av McDermott. Rasende supportere utenfor hjemmebanen Elland Road blokkerte for Cellinos taxi, og politiet måtte tilkalles.

Sa nei til Solskjær

Cellino er mektig upopulær i Leeds, og populariteten sank til et bunnivå etter fredagens hendelser. To store sponsorer truet med å trekke seg, og klubbkaptein Ross McCormack kjørte til Elland Road for å snakke med Cellino. Ifølge Yorkshire Evening Post la Ole Gunnar Solskjærs Cardiff inn et stort bud på McCormack fredag, men dette ble avvist av Cellino. Han avviste også en overgang for Luke Varney til Blackburn.

Hjemmesiden til Leeds meldte ved lunsjtider lørdag at Cellino hadde kjøpt seg inn i Leeds med 75 prosent. Hjemmesiden nevnte ikke noe om McDermott.

Lørdag morgen var imidlertid direktør Haigh tilbake i Leeds, og på telefon med McDermott fikk den sparkede manageren beskjed om at Cellino ikke hadde myndighet til å sparke manageren, siden klubben ikke offisielt var hans.

McDermott tok kontakt med managerforeningen LMA, og bestemte seg for å holde seg borte fra lørdagens kamp. McDermotts assistent Nigel Gibbs fikk spørsmål om å være vikarierende manager, bare noen timer før avspark.

Lørdag ettermiddag kom meldingen på Leeds’ hjemmeside om at McDermott likevel ikke hadde fått sparken.

«Klubben vil gjøre det klart at Brian McDermott fortsatt er vår førstelagsmanager. Han har ikke mistet jobben slik det er blitt antydet, og vi ser frem til fortsatt samarbeid.»

Leeds knuste Huddersfield 5-1, og etter kampen dediserte vikarmanager Gibbs seieren til McDermott. Dette var Leeds’ første seier siden 14. desember.

– Dette var Brians lag. Han hadde jobbet med dem hele uken, og det var et fantastisk resultat, sa han til hjemmesiden.

Eirik Bakke har flere sesoger bak seg i Leeds. Foto: Odd Mehus

Tilbake på trening

Mandag ble Brian McDermott avbildet på vei inn til Leeds’ treningsanlegg Thorp Arch, og etter treningen møtte McDermott media.

– Jeg går ikke rundt og er skuffet, det er ikke min stil, sa han.

– Det viktigste for meg er fansen, Leeds United og å være klubbens manager. Det hadde vært veldig enkelt for meg å stikke, og mange ville nok ha rådet meg til det. Men det var aldri aktuelt for meg å forlate klubben. Hvorfor gi seg som Leeds-manager? Det henger ikke på greip. Det som er gjort, er gjort. Det gir oss bare mer energi, sa McDermott.

Hva som skjer videre, er helt i det blå. Det eneste man kan slå fast er at Leeds er i fullstendig kaos.

Massimo Cellino ser ut til å være den nye hovedeieren, men den kontroversielle italieneren er tidligere dømt for svindel. Derfor er det usikkert om Den engelske fotballigaen vil godta eierskapet på grunn av vandelen.

Cellino ønsker landsmann Gianluca Festa som ny manager. Faktisk ønsket Cellino at Festa skulle sitte på benken sammen med McDermott da Leeds møtte Ipswich tirsdag i forrige uke. Det sa McDermott nei til. McDermott har også vært avvisende til å hente flere av de italienske spillerne som Cellino har kommet med.

Cellino-familien har eid serie A-klubben Cagliari siden 1992. I løpet av den tiden har Cagliari hatt 36 managere.

Ambisjonen er å føre Leeds United tilbake til Premier League, men starten kunne knapt vært verre.

Lørdag spiller Leeds bortekamp mot Yeovil. Hvem som er klubbens eier og manager da, vil de neste dagene vise.

PS : Tidligere Brann-spiller Rodolph Austin var lenge kaptein i Leeds, men valgte å gi fra seg bindet.