KISANGANI: — Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter, som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

French, som også har britisk pass, har så langt ikke ønsket hjelp fra andre enn norske myndigheter. Men i forkant av ankesaken, som starter tirsdag, har han bedt om bistand fra Storbritannia, noe han nå vil få.

Besøk i fengselet

Sammen med Gunvor Alida Endresen fra den norske ambassaden i Angola er Robins på plass i Kisangani for å følge ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Mandag besøkte de to diplomatene fangene i fengselet.

— De to virket i god form, forholdene tatt i betraktning. Jeg tror de vil være i stand til å gjennomføre ankesaken, sier Robins.

— Dette har så langt ikke vært en stor sak hjemme. Men nå som vi har fått bekreftet at French er britisk statsborger vil det trolig endre seg, sier Robins.

For et par uker siden var Storbritannias utenriksminister i Kongo hvor han diskuterte landets bruk av dødsstraff. I likhet med Norge er britene sterkt imot denne straffemetoden.

— Først og fremst skal vi forsikre oss om at dødsdommen mot French ikke blir fullbyrdet. Utover det må han selv være med på å bestemme hva slags hjelp han vil ha, sier Robins.

Robins ønsker ikke å kommentere hvorvidt Storbritannia vil kreve French utlevert, men han viser til hjemlandets omfattende tilstedeværelse i Kongo.

— I dag har jeg rapportert tilbake til London om French sin situasjon. Når saken deres er ferdigbehandlet i det kongolesiske rettssystemet vil vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Robins.

Norge trapper ned

Samtidig som britene nå involverer seg for fullt, varsler norske myndigheter at de vil trappe ned sin innsats for Moland.

— Vi har ikke fått endelig melding fra Oslo om hvordan vi skal dekke denne saken fremover, men vi kommer til å trappe ned den fysiske tilstedeværelsen her. Det betyr at vi kommer på færre besøk, sier ministerråd Gunvor Alida Endresen.

Cecilie Willoch, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, presiserer at norske myndigheter hele tiden vurderer behovet for fysisk tilstedeværelse, avhengig av situasjonen.

— Denne vurderingen er gjort løpende til nå, og det vil vi fortsette med, sier Willoch.

Moland og French ble dømt til døden 8. september i år etter å ha blitt funnet skyldig i drap på sin sjåfør. De ble også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

Mandag ble det klart at Moland og French vil forklare seg når ankesaken mot dem begynner tirsdag.