OSLO: En stor del av musikken som folk kjøper via Apples nettbutikk, iTunes Store, kan fortsatt ikke spilles av på andre musikkspillere enn iPod eller iPhone. Forbrukerombudet er dermed langtfra fornøyd med Apples justeringer av vilkårene for hvordan iTunes-musikken kan brukes.

Forbrukerombudet mener dette er ulovlig, og har lenge krevd endringer. Nå sender de saken til Markedsrådet, som har myndighet til å ilegge Apple straffegebyrer om de ikke føyer seg.

Størrelsen på gebyret varierer blant annet med størrelsen på selskapet det rettes til, og normalt settes slike tvangsgebyrer til mellom 300.000 og 700.000 kroner.

— Apple er et stort internasjonalt selskap, så vi vil nok sette gebyret noe høyere enn dette, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Aftenposten.no.

Han kan ikke si noe om det nøyaktige beløpet enda, men nevner som et mulig sammenlignbart eksempel at de har foreslått et tvangsgebyr i forbindelse med en annen sak de har gående i Markedsrådet, mot flyselskapet RyanAir, på én million.

Ingenting skjer

To år har nå gått siden Forbrukerombudet kritiserte iTunes kontraktsvilkår, som de mener er i strid med markedsføringsloven.iTunes har gjort noen tillempninger, men Forbrukerombudet mener deres krav fortsatt ikke er innfridd.

«- iTunes har hatt to år til å innrette seg etter våre krav.» Bjørn Erik Thon, Forbrukerombud

Et av vilkårene ombudet reagerte kraftig på er at musikk som er kjøpt via iTunes Store kun kan spilles på Apples egen musikkspillere, som iPod og iPhone.

Forbrukerombudet krever at forbrukerne selv skal kunne velge hvilke musikkspillere de vil bruke når de lytter til musikk kjøpt på iTunes Store.

— Forbrukeren skal ha rett til å overføre og spille av digitalt innhold kjøpt og lastet ned via Internett til hvilke avspillere han selv ønsker. At den næringsdrivende gjør dette umulig eller vanskelig, er urimelig i henhold til markedsføringsloven, mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Ombudet mener Apple nå har fått nok tid til å komme med tilfredsstillende løsninger for å gjøre musikk på iTunes Store tilgjengelig for alle musikkspillere – uten at noe har skjedd.

— Riktignok er det foretatt enkelte presiseringer i tjenestevilkårene til iTunes, for å klargjøre hvordan forbrukeren kan brenne musikk til CD og deretter omgjøre disse til digitale musikkfiler uten den innelåsende DRM-teknologien. Men dette er ikke nok, mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

— Selv med disse presiseringene er fremdeles iTunes’ låsing til iPod i strid med markedsføringsloven. Jeg har derfor varslet iTunes om at jeg nå tar saken til Markedsrådet, sier Thon.

Senest i februar hadde Forbrukerombudet et møte med Apple og representanter for iTunes. Her påpekte selskapet at de ønsker å selge musikk uten såkalt DRM, eller kopisperre, og at de deler Forbrukerombudets krav og mål om at musikken skal kunne spilles av på hvilken som helst spiller.

— iTunes har hatt to år til å innrette seg etter våre krav, og det har ikke skjedd noe nytt etter møtet i februar. Valgfrihet for forbrukerne er viktig, så dette er en prinsippsak av stor betydning, understreker forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Apple har fått en frist til 3. november for å kommentere saken overfor Markedsrådet.

Apples presseansvarlige i Norden, Petter Ahrnstedt, var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Aftenposten / Fædrelandsvennen