To sørkoreanske soldater mistet livet og flere titall hus begynte å brenne da nordkoreanerne avfyrte en serie granater mot øya Yeonpyeong tirsdag. Øya ligger like ved det nordkoreanske fastlandet, men tilhører Sør-Korea, som også har en militærbase der. I tillegg er om lag 1.600 sivile sørkoreanere bofaste på øya.

Nord-Korea hevder Sør-Korea skjøt mot nord først, og at angrepet var et svar på dette. En talsmann for det sørkoreanske militæret bekrefter at det ble drevet prøveskyting, men at disse granatene ble skutt vestover, ikke mot nord.

FordømmerDet nordkoreanske angrepet fordømmes på det sterkeste av både USA og Russland, så vel som Storbritannia, Tyskland, Japan og flere andre land.

En talsmann for Det hvite hus sier USA ikke vil nøle med å forsvare sine allierte i Sør-Korea, men oppfordrer samtidig partene til å gjøre sitt ytterste for å opprettholde fred og stabilitet i regionen.

Også Russland advarer på det sterkeste mot å la spenningen øke slik at situasjonen kommer ut av kontroll.

– Det er svært viktig å få en umiddelbar slutt på alle angrep. Det er en farlig situasjon, man må unngå at spenningen i regionen øker, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Japans statsminister Naoto Kan sier han har bedt sine ministre være forberedt på alle mulige eventualiteter.

Kina, som er Nord-Koreas nærmeste allierte, nøyer seg med å uttrykke bekymring over det som har hendt.

– Vi håper de involverte parter vil gjøre det de kan for å bidra til fred og stabilitet på den koreanske halvøy, sier en talsmann for kinesisk UD.

AvdramatisererNorges ambassadør til Sør-Korea, Didrik Tønseth, mener det nordkoreanske angrepet er en isolert hendelse, selv om det er alvorlig.

– Sørkoreanere oppfatter dette som en voldsom provokasjon, sier Tønseth til NTB.

– På den annen side er sørkoreanerne vant med provokasjoner fra nord, og det har skjedd trefninger i dette området tidligere, påpeker han.

Ambassadøren tviler på at det vil få noen konsekvenser for den militære situasjonen på fastlandet. Han mener det heller ikke endrer sikkerhetssituasjonen for nordmenn i Sør-Korea.

Livredde øyboereKort tid etter det nordkoreanske angrepet svarte Sør-Korea med å skyte tilbake. Samtidig søkte Sør-Koreas president Lee Myung-bak tilflukt i et bombesikkert rom i presidentboligen i Seoul.

– En nordkoreansk artillerienhet iverksatte en ulovlig skyteprovokasjon klokken 2.34, og sørkoreanske soldater skjøt umiddelbart tilbake i selvforsvar, opplyste en talsperson for forsvarsdepartementet.

På øya Yeonpyeong ble folk evakuert inn i bomberom, og TV-bilder viste flere røykskyer som steg til værs. De fleste av de nordkoreanske granatene skal ha truffet militærbasen, men minst ti sivile hus ble satt i brann.

– Jeg kan ikke se klart på grunn av all røyken. Også åssidene rundt brenner, sier Lee Jong-sik til TV-kanalen YTN.

– Folk er livredde og angrepene fortsetter mens vi snakker, sier en annen øyboer til TV-kanalen. Angrepene opphørte ifølge YTN klokka 16 lokal tid. (©NTB)