Digitaliseringen skal gjøre både filmtilbudet og filmopplevelsen bedre.

Det er full oppslutning fra kinoene i Norge. 414 av landets rundt 430 kinosaler er klare for å digitaliseres etter at kommunene og kinoene har gitt sin tilslutning til den økonomiske modellen for digitaliseringen. Dette er en direkte konsekvens av at de store Hollywood-studioene/-distributørene bidrar til finansieringen, noe som er helt avgjørende for de små kinoenes deltakelse, melder Film & Kino.

– Bedre opplevelse

Men blir denne oppgraderingen bare en teknisk ting, eller vil kinopublikum også merke noen forskjell?

– Ja publikum vil merke forskjell, spesielt dem som bor utenfor de store byene, sier Birgit Langballe, kommunikasjonssjef i Film & Kino.

Filmen vil ha samme gode kvalitet uansett antall visninger. Hollywood-studioene har ifølge Langballe satt kvalitetskrav til utstyr, inkludert lydanlegg og lerret, slik at forbedringen vil gjelde alle kinoene, ikke bare de store bykinoene.

Mer likt for alle

– Premierene kommer mer til samme tid i hele landet. I prinsippet kan alle kinoene ha premiere samtidig, sier Langballe.

Dette skal gi større fleksibilitet til de lokale kinoene.

– Filmen kan lastes ned på kinoen, slik at den ikke må sendes videre. Det betyr at hver kino kan vise filmen så mange ganger den ønsker. De kan tilpasse visninger etter publikums behov, fungerende direktør Roar Svartberg i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Det vilinnebære at kinoene for eksempel kan bestemme seg for å ha et fast tilbud til ulike publikumsgrupper: barnefilmer på spesielle dager eller tidspunkt, action-filmer, komedier og så videre likeså.

– Det betyr at hver gruppe vet når det går en film de antakelig ønsker å se.

De små blir med

– Mange års forberedelser, og intensivt arbeid det siste året med å få avtalene på plass med Hollywood-studioene, har nå gitt full uttelling. Langt flere kinoer enn forventet har gitt oss fullmakt til å forhandle med leverandørene av utstyr og tjenester, sier .

Den økonomiske modellen som er valgt for digitaliseringen av de norske kinoene er ifølge Svartberg unik og skal sikre at også de små kinoene har mulighet til å være med. Sammen med distributørene finansierer bransjeorganisasjonen for kino— og videobransjen, Film & Kino, en høy andel av de totale kostnadene. Dette gir samtlige kinoer rundt om i landet en mulighet til å være med, uavhengig av om de er blant de aller minste eller de største kinobedriftene.

Klart i vår

– Den overveldende positive responsen viser med all tydelighet at den valgte økonomiske modellen gir langt større utbredelse av digital kino enn vi hadde våget å håpe på, sier avdelingsdirektør og prosjektansvarlig Jørgen Stensland i Film & Kino.

Utrullingen av digitalt utstyr forventes å starte i månedsskiftet mars/april 2010.