SIRDAL: — Norge har forpliktet seg til å øke sin samlede produksjon av fornybar energi, og våre to prosjektet på henholdsvis 110 og 38 GWh vil være gode bidrag, sier administrerende direktør Gaute Tjørhom i Sira-Kvina kraftselskap.

Det største prosjektet som er kostnadsberegnet til en kvart milliard kroner, går ut på å overføre vann fra Knabeåna og Solliåna i Kvinesdal til Tonstad kraftstasjon i Sirdal gjennom en 10 kilometer langt tunnel. Kvinesdal kommune har tidligere blankt avvist planene, men ordfører Odd Omland sier nye innspill fra kraftselskapet gjør at det kan være verdt å vurdere dette på nytt.

— Jeg vil ikke forskottere hvordan kommunen vil stille seg, men det er klart at en økt minstevannføring i Kvina vil være positivt for laksebestanden, sier Odd Omland.

Det er forslag om å øke minstevannføringen i Kvina til fem kubikkmeter året rundt, og en samlet plan for mer enn dobling av laksebestanden i Kvinesdal-elva, som gjør overføringsplanene mer spiselige. I dagens konsesjonsvilkår er det bare krav om en minstevannføring på 1,3 kubikkmeter om vinteren og 3,7 om sommeren.

— Det er først og fremst flomvannet fra Knabeåna og Solliåna vi ønsker å overføre, mens oppsamlet magasinvann er tenkt brukt til å øke vannføringen midt på sommeren og vinteren. Dette er et vinn-vinn-prosjekt for miljøvennlig energi og vassdragsmiljøet, mener senior miljørådgiver Per Øyvind Grimsby i Sira-Kvina kraftselskap.

Ved Rafossen i Kvina har Sira-Kvina kraftselskap søkt konsesjon for å bygge et nytt elvekraftverk med integrert laksetrapp. Prosjektet vil forlenge den lakseførende delen av elva med tre kilometer. Med et positivt konsesjonssvar i 2013, vil dette prosjektet kunne stå klart i 2015. — Dette prosjektet vil også åpne opp for flere småkraftverk, som etter en utbygging av nettkapasiteten vil kunne levere strøm inn på nettet, sier Gaute Tjørhom.

Sira-Kvina kraftselskap har allerede gjennomført flere mindre tiltak for å øke laksebestanden som å anlegge "skjulesteder" i elvebunnen som skal gi bedre oppvekstmiljø for yngel og smolt. Slike tiltak er blant annet gjennomført ved kommunesenteret Liknes, terskelen ved stadion og Klosterøya.

Sira-Kvina kraftselskap produserer årlig 6 TWh. En terrawatt-time er en milliard kilowatt-timer.

Neste år er det 50 år siden Sira-Kvina kraftselskap ble stiftet. Gjennom seks byggetrinn fram til 1989 ble det bygd sju kraftverk med en rekke tunnelsystemer og reguleringsmagasiner. Selskapet eies av Lyse Produksjon AS (41,1 prosent), Statkraft Energi (32,1), Skagerak Kraft (14,6) og Agder Energi Produksjon (12,2).