Amerikanske aksjekurser startet nedgangen rett etter åpning onsdag, bare timer etter at Barack Obama ble valgt til USAs nye president.

Den viktige industriindeksen Dow Jones falt med 5,16 prosent da børsene stengte onsdag. Nedgangen på de to andre store indeksene, Nasdaq og Standard & Poor 500, var enda større med henholdsvis 5,53 og 5,32 prosent.

Meglere forklarer nedgangen med at mens tirsdagen var preget av stort håp om en bedre framtid, råder det nå usikkerhet om hvordan den nye administrasjonen skal oppnå dette. Markedet frykter dessuten at Barack Obama vil skjerpe skattene for dem med høy inntekt, slik han har varslet.

Selger statsobligasjoner

Amerikanske myndigheter kunngjorde onsdag at de vil selge statsobligasjoner for 55 milliarder dollar, nærmere 370 milliarder kroner. Salget, som startet mandag, skal finansiere deler av et lån på rekordhøye 550 milliarder dollar som myndighetene vil ta opp for å finansiere flere initiativer for å redde økonomien, blant annet den økonomiske redningspakken på 700 milliarder dollar.

Også i Europa er økonomer usikre på hvordan Obamas politikk vil påvirke aksjemarkedet. Flere tror det blir vanskelig for ham å innfri alle valgløftene og påpeker at han må prioritere hardt på grunn av lavkonjunkturen og finanskrisen.

Skattelette

Obama har planer om en redningspakke for økonomien på 175 milliarder dollar. Han vil også sette i gang store infrastrukturprosjekter, for å demme opp for arbeidsløshet. I tillegg har han lovet skattelettelser til middelklassen.

Mens pilene i Europa og USA onsdag pekte nedover, var det stor stemning på børsen i Kenya.

I Nairobi steg den viktigste indeksen med 7,2 prosent etter at det ble kjent at Obama, hvis far var kenyaner, hadde vunnet presidentvalget.

Alt om USA-valget:

Hardt regjeringspress på Obama | «Joe the plumber» tapte valget | — Folk hyler og skriker av glede| Vil gjenopprette USAs lederskap i verden | [Obama:

Slektningene i Kenya feirer: Se intervju med Obamas stebror

På valgvake hos amerikanske studenter i Kristiansand

Her skal Obama bo

Her får folket resultatet: Se jubelen!

Chicago koker!

Se bildeserie fra valgdagen

Les siste nytt om valget på vår utenriksside.

Les også sørlendingers statusrapport: - Alle holder pusten