Det er stortingspolitiker Carl-Erik Grimstad (V) som har nominert organisasjonene. Han anser dem som representanter for forskerne som har utviklet koronavaksiner.

– Denne nominasjonen er det sterkeste freds- og frihetsprosjektet jeg kan tenke meg i den situasjonen verden har vært i det siste året. Pandemien har ført til et nærmest tidligere utenkelig samarbeid mellom konkurrerende vitenskapelige miljøer om utvikling av legemidler. CEPI og Gavi har koordinert denne innsatsen, bidratt til finansiering av en rekke vaksineprosjekter og til, så vidt vi kan se, en fornuftig prissetting, sier Grimstad i en pressemelding.

Han mener at samarbeidene CEPI og Gavi har koordinert, har ført til raskere utvikling av teknologi og testregimer.

– Det kommer til å ha stor betydning for fremtidens legemiddelsamarbeid, for vi vet alle at vi før eller senere kan bli rammet av nye pandemier.

Vaksinealliansen CEPI har hovedsete i Oslo og ble grunnlagt av Norge i samarbeid med blant annet The Bill & Melinda Gates Foundation.

Norge og The Bill & Melinda Gates Foundation har også vært blant de viktigste støttespillerne til Den globale vaksinealliansen Gavi, som ble opprettet i 2000. Gavi er en sammenslutning av partnere som inkluderer land, FN-organisasjoner, Verdensbanken, forskningsinstitusjoner, frivillige organisasjoner og privat sektor.