Orange Avenue er stengt rundt nattklubben Pulse, som ble angrepet av en væpnet mann natt til søndag. Foto: NTB Scanpix
Politi- og brannbiler utenfor nattklubben Pulse mens politiaksjonen pågikk natt til søndag. Foto: NTB Scanpix
Denne hjelmen reddet livet til en av politimennene udner nattens aksjon. Foto: Reuters

FLORIDA/USA: I meldingen på nyhetsbyrået Amaq henvises det til en ikke navngitt kilde, som opplyser at det var en IS-kilde som utførte angrepet.

Angrepet på nattklubben i Orlando skjedde nesten et halvt døgn tidligere natt til søndag. I tillegg til de 50 som ble drept, er 53 såret. Tilstanden er alvorlig for mange av dem, opplyser sykehuskilder.

Verken Florida-politiet eller FBI vil bekrefte at det dreier seg om et islamistisk terrorangrep, men sier de undersøker flere mulige teorier. De har heller ennå ikke villet bekrefte identiteten til gjerningsmannen.

Omar Mateen (29) er den antatte gjerningsmannen. Foto: Reuters

– Sverget troskap til IS

Den antatte gjerningsmannen navngis imidlertid i amerikanske medier som Omar Mateen (29), en amerikansk statsborger med afghansk bakgrunn.

Han skal ha ringt nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS rett før angrepet, opplyser kilder i politiet, ifølge TV-stasjonen NBC News og avisa Washington Post.

I telefonsamtalen skal han også ha nevnt terrorangrepet i Boston i 2013. De to brødrene som sto bak dette angrepet, var motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til nyhetsbyrået TT at IS har truet med å gjennomføre et stort angrep i USA under den islamske fastemåneden ramadan, som pågår nå.

Venner og familie av ofrene er samlet utenfor politistasjonen i Orlando, FL. Foto: Reuters

NTB direkterapporterer fra Orlando:

– Men vi vet ikke om det er noen forbindelser til dette eller om det bare er propaganda, sier Ranstorp.

Obama fordømmer

En tydelig preget president Barack Obama uttalte seg om tragedien på en pressekonferanse i Det hvite hus søndag kveld.

– Massakren i Florida var en terrorhandling og en handling som var drevet av hat, fastslo han, og omtalte skytemassakren som «brutale drap», en «grusom massakre» og den «dødeligste skyteepisoden i USAs historie».

Orange Avenue er stengt rundt nattklubben Pulse, som ble angrepet av en væpnet mann natt til søndag. Foto: NTB Scanpix

Obama ba amerikanerne om ikke å gi etter for frykten, og han forsikret at alt vil bli gjort for å finne ut om gjerningsmannen i Orlando hadde forbindelser til terrorgrupper.

– Sint da to menn kysset

– Allerede da de første politibetjentene kom til stedet, så vi at minst 20 mennesker var drept. Dessverre steg tallet til 50. Dette er en av de verste tragediene vi har opplevd, sier John Mina, som er sjef for politiet i Orlando.

Gjerningsmannen ble selv drept i en skuddveksling med politiet

Denne hjelmen reddet livet til en av politimennene udner nattens aksjon. Foto: Reuters

Omar Mateens far antyder at det var hat mot homofile som lå bak, og ikke et islamistisk motiv. 29-åringen ble fryktelig sint da han for en stund siden så to menn i Miami som kysset, forteller faren Mir Seddique til TV-kanalen NBC News.

Løp fra stedet

Det var over 300 mennesker inne på nattklubben Pulse i South Orange Avenue da gjerningsmannen begynte å skyte rundt seg klokken 2 på natten.

Vitner forteller om en kaotisk situasjon der noen valgte å kaste seg ned på gulvet, mens andre løp ut og bort fra nattklubben. «Kom dere ut og løp videre», skrev nattklubben på Facebook.

– Venninnen min sa at noen hadde begynt å skyte. Jeg trodde det bare var en del av sceneshowet. Helt til jeg så at det ble skutt med ordentlig ammunisjon, sier øyenvitnet Rosie Feba til avisa Orlando Sentinel.

Politi- og brannbiler utenfor nattklubben Pulse mens politiaksjonen pågikk natt til søndag. Foto: NTB Scanpix

Etter en stund tok gjerningsmannen flere gisler inne på nattklubben. Klokken 5 bestemte politiet seg for å gå til aksjon.

– Minst en politimann ble såret i aksjonen, men avgjørelsen om å gå inn i lokalene reddet minst 30 menneskeliv, sier politisjef John Mina.