Landets militærstøttede regjeringsparti dominerer nå nasjonalforsamlingen, og partiets representanter har lagt ned veto mot en endring.

Saken har denne uken ført til en opphetet parlamentarisk debatt, der representanter som støttet landets tidligere militærjunta, har stått i kø for å argumentere mot enhver endring som kan true deres innflytelse.

I dag sikrer grunnloven militæret en firedel av plassene. Dermed har Suu Kyis parti, Den nasjonale ligaen for demokrati (NDL), ikke mulighet til å få vedtatt en endring av grunnloven slik at opposisjonslederen kan stille som presidentkandidat. I dag kan hun ikke det fordi hun har to sønner og en avdød ektemann med britisk statsborgerskap. Alle grunnlovsendringer krever over 75 prosents flertall.

— Matematikken viser at vi ikke kan vinne. Så hvorfor jobber vi for det? Fordi vi tror på demokrati, sier NDLs talsmann Nyan Win til nyhetsbyrået AFP.

Han varsler at partiet kommer til å fortsette å jobbe for en endring, og han røper at det finnes en alternativ plan. Men han vil ikke si noe om innholdet på nåværende tidspunkt. (©NTB)