Først inngikk Litauen en langsiktig avtale med Høegh LNG om en flytende terminal for import av naturgass. Og så kom en ny avtale med Statoil tidligere i høst om levering av betydelige mengder gass.

Norges økende rolle i energisektoren i Baltikum, særlig Litauen, har allerede bidratt til at Gazprom har satt ned sine gasspriser til litauiske kunder. Det sier Litauens utenriksminister Linas Antanas Linkevičius.

Arbeidsinnvandrere

I Norge har Litauen ofte fått oppmerksomhet i de senere år fordi litauiske arbeidsinnvandrere har fulgt etter polakkene til det norske arbeidsmarkedet. Litauerne er blitt en av de store gruppene i den norske arbeidsinnvandringen siden årtusenskiftet.

I Litauen er det imidlertid Norges rolle som en energistormakt i Europa og som investor i Litauens voksende industri som blir stadig viktigere.

Det norske fartøyet «Independence» tas i bruk i Litauens havneby Klaipeda i slutten av neste måned. Navnet ble valgt av ledelsen i Litauen for å markere at den norske leveransen også gir uavhengighet for Litauen i de fortløpende gassavtalene med storebror Russland.

God timing

Høeghs avtale med Litauen ble inngått i mars 2012. For 30 måneder siden kunne ingen forutsi at spenningen i Øst-Europa i mellomtiden skulle øke så kraftig gjennom maktskifte, opprør og russisk intervensjon i Ukraina. Nå kommer den norske avtalen i grevens tid for Litauen, der befolkningen er mer nervøs enn på lenge etter Russlands handlinger, ifølge utenriksminister Linkevičius.

«Independence» er en importterminal for flytende naturgass (LNG), forteller administrerende direktør Sveinung Støhle i Høegh LNG, som er børsnotert både i Oslo og New York.

- Vår avtale med det litauiske statsselskapet som er vår kunde, gir Litauen to viktige kort på hånden. Landet kan i fremtiden kjøpe gass fra hele verden, samtidig som Litauens energimyndigheter får bedre muligheter til å forhandle om kommersielle betingelser når de i fremtiden skal handle med russiske Gazprom, sier Støhle.

- Litauen har hittil vært helt avhengig av gass fra Russland. Det er ikke enkelt å håndtere en situasjon der du er helt avhengig av et monopol. I Litauen har vi ikke vært tilfreds med denne situasjonen. Etter avtalen med Statoil og den nye LNG-terminalen ser vi likevel at de nye realitetene påvirker hele den energipolitiske situasjonen for oss, inkludert prisene. Det hjelper oss, sier utenriksminister Linkevičius.

Høegh LNG vil stå for driften av «Independence». Avtalen er inngått for en periode på 10 år. Leieavtalen gir trolig Høegh et tresifret millionbeløp i årlig resultat. Nybygget har imidlertid kostet eieren rundt 350 millioner dollar (1,8 milliarder kroner).

Stor kapasitet

Terminalen får en kapasitet til å motta fire milliarder kubikkmeter gass i året, mens det totale behovet for slik energi i Litauen er beregnet til 2,7 milliarder kubikkmeter.

Terminalen vil altså overstige det nasjonale behovet med god margin. Det kan gi rom for at gass også kan transporteres fra Litauen til naboland som måtte ønske alternative energikilder til russisk gass. Litauens myndigheter legger ikke skjul på at landet ønsker å komme i en posisjon der man kan formidle gass også til naboland i Baltikum eller for eksempel til Polen.