KRISTIANSAND: — Det er viktig å sette seg et hårete mål. Energirådgiveren vi bruker mente det var mulig for oss å kutte strømforbruket med 30 prosent. Nå gjør vi alt vi kan for å nå dette målet, forteller driftsingeniør Karl Tore Nielsen ved Hennig-Olsen Is.

Iskremfabrikken i Hannevika satte i fjor høst i gang et energiledelsesprosjekt med støtte fra Enova der begge parter bidrar med en million kroner hver.

— Totalt har vi vel hatt tre-fire Enova-støttede prosjekter i fabrikken, så energisparing er ikke noe nytt for oss, forteller Nielsen og viser til at man siden 2010 har spart rundt 1,6 millioner kWh årlig, tilsvarende 860.000 kroner, på energieffektivisering.

Energijeger

Denne gang er det særlig vannforbruket som skal under lupen. Isproduksjon krever nemlig store mengder vann til vasking for å unngå oppblomstring av bakterier.

Kjølemaskinen på 315 kW er et av stedene Hennig-Olsen ser potensial for å spare strøm. -Vi kan gjøre noen triks med frekvensstyringen for å redusere forbruket, sier driftsingeniør Karl Tore Nielsen (til venstre). Andreas Myhre fra Los Energy bemerker at iskremfabrikken er en perfekt match for strømselskapet. – De bruker mest strøm midt på sommeren når forbruket ellers er lavest. Foto: Kjartan Bjelland

— På hver produksjonslinje har vi det vi kaller en energijeger som følger med på forbruket av vann og strøm gjennom ukentlige rapporter. Deretter skal produksjonslinjene nå konkurrere seg i mellom om hvem som bruker vannet mest effektivt og klarer å spare mest, forteller Nielsen.

Mer effektiv styring av ventilasjonsanlegget, temperatursenking utenom produksjonstid og redusert belysning er andre områder iskremfabrikken ser på.

Strømsluk

— Etter råvarer og lønnskostnader er strøm vår største utgiftspost. Og det å holde fryselagrene kalde, er det som krever mest strøm, forteller driftsingeniøren.

Andreas Myhre (til venstre), direktør for kraftforvaltning i Los Energy, mener mange sørlandske bedrifter kan spare stort på å redusere strømforbruket. Det er driftsingeniør Karl Tore Nielsen i Hennig-Olsen Is hjertens enig i. Foto: Kjartan Bjelland

Når man lager iskrem må fløteblandingen først varmes opp til 82 grader for pasteurisering, deretter fryses ned og herdes i -50 grader før pakking, før den lagres på fryselageret.Det brukes det mye strøm til, nærmere bestemt mellom 16 og 18 gigawatt avhengig av produksjonsvolumet. Tilsvarende forbruket til 1000 husstander.

Stort sparepotensiale

Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Los Energy, som også er Hennig-Olsen Is' strømleverandør, mener det er et stort potensial for strømsparing i sørlandske bedrifter.

— Lave strømpriser gjør at bedrifter ikke satser på strømsparing og energieffektivisering. Men selv om selve kraftprisen er lav, har nettleie og avgifter økt, så det er fortsatt mye å spare, sier Myhre og viser til at strømforbruket på Sørlandet økte mer enn resten av landet i 2015. — Eiendomsbransjen har mye å gå på, både når det gjelder ventilasjon, oppvarming og belysning. I butikk og dagligvare kan det også være betydelige summer å spare. I en av de store dagligvarekjedene sparte man 60 gigawatt i året bare ved å sette lokk på fryserne, fortsetter Myhre.

Offentlig sektor

Hva med offentlig sektor?

I varmtvannstankene til venstre i bildet blir 8 grader kaldt vann varmet opp til 45 grader ved hjelp av spillvarme fra fabrikken som ellers hadde gått tapt. -Årsforbruket (av strøm) til 100 husholdninger ligger i tanken der, sier Andreas Myhre (til venstre), direktør for kraftforvaltning i Los Energy. Her sammen med driftsingeniør Karl Tore Nielsen i Hennig-Olsen Is. Foto: Kjartan Bjelland

— Der er det faktisk ganske bra, og Kristiansand kommune er en av dem som har gått i front, svarer Myhre, men legger til at det er mye å ta av.- I idrettshaller kan man risikere at et helt ventilasjonsanlegg slår seg på, selv om noen bare skal hente en glemt sokk. Og mange kirker er oppvarmet hele uka, selv om den bare har besøk noen timer på en søndag, forteller Myhre.

A-ha-opplevelse

Driftsingeniør Nielsen oppfordrer andre bedrifter til å følge i deres fotspor.

— Få hjelp fra energirådgiver eller strømleverandør til å få kartlagt hva strømforbruket er på forskjellige steder i produksjonen. Det vil fort kunne gi deg en a-ha opplevelse.