— Jeg kan bekrefte at vi har fattet et vedtak om at familien får oppholdstillatelse. Det nærmere innholdet i vedtaket kan jeg ikke si noe om, det må familien selv eller deres advokat uttale seg om, sier seksjonssjef Lars Erik Andersen i Utlendingsnemnda (UNE) til Fædrelandsvennen.

Cemile Tumenic bekrefter at hun har fått oppholdstillatelse, men hadde torsdag ettermiddag ikke anledning til å uttale seg mer om saken.

— Det stemmer at vi har fått opphold, sier Tumenic til Fædrelandsvennen.

Tumenics advokat, Joar Heide, er fornøyd med avgjørelsen.

— Hun og hele familien har fåttmidlertidig opphold i ett år. Det er positivt. Utover det kan jeg ikke si såmye, siden jeg ikke har lest vedtaket ennå, sier Heide.

- På høy tid

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas)skriver på sine nettsider at familien fikk den gode nyheten tirsdag. Cemile Tumenics eldste datter, Jasmin (18), sier at det føles uvirkelig, ifølge Noas.

— Det er på høy tid at familien får opphold, slik at de kan ta fatt på livet sitt her i Norge, sier Petter Toldnæs til Fædrelandsvennen.

Han er en av mange som lenge har kjempet for at familien skal få bli i Lillesand, hvor de har bodd i mange år.

— Det er en familie som er en god ressurs i lokalsamfunnet og det er veldig gledelig at de nå endelig får bli, sier Toldnæs.

Lengst på asylmottak

Jasmin er den av asylbarna i Norge som har bodd lengst på et asylmottak. Gjennom leserinnlegg og intervjuer har 18-åringen blitt et kjent ansikt for mange. Under Global Dignity Day på Møglestu videregående i fjor sommer holdt hun en tale hvor kronprins Haakon var blant tilhørerne.

— Jeg har vært asylsøker i 11 år nå og kan bli sendt ut når som helst. Det er blitt arrangert fakkeltog i Lillesand, og på grunn av dette er det mange som kjenner historien min, sa Jasmin, som var seks år da hun kom til Norge.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kan bli varig opphold

Fædrelandsvennen har foreløpig ikke kommet i kontakt med Jasmin Tunc.

Ifølge Lars Erik Andersen i UNE er det fattet et vedtak om midlertidig oppholdstillatelse på bakgrunn av asylsøknaden familien fikk avslag på for mange år siden.

— Når det hevdes at man har et beskyttelsesbehov vurderer vi saken på nytt. Denne saken har blitt vurdert flere ganger, om det ikke har vært så mye nytt. Men over tid kan jo de faktiske forhold endre seg, sier Andersen.

Saksøkte staten

Han opplyser at det alltid gis en midlertidig tillatelse først, som kan gjøres til en varig oppholdstillatelse etter at man har hatt lovlig opphold i tre år.

Familien har klaget gjentatte ganger på avslaget på asylsøknaden i 2003, men samtlige klager har blitt avslått av Utlendingenemnda. I fjor gikk familien til retten, men tapte saken i Oslo tingrett.

Familien anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett, hvor saken er berammet til behandling til høsten. Den saken blir nå etter all sannsynlighet avlyst.