- Nei, svarer overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttet, men oppfordrer til gode kjøkkenvaner.

Nationen hadde før helgen et oppslag om at 32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikk var smittet med den antibiotikaresistente E. coli-bakterier ESBL

En tredjedel av all slaktekylling var smittet med denne bakterien i 2011. ESBL-bakterien kan gi resistens mot vanlige antibiotikatyper.

- Hva er det egentlig med kylling­fileten?

- Nesten all mat inneholder bakterier, også kyllingfllet. Men det vi vet nå, er at ca. en tredjedel av kyllingfiletene som produseres i Norge, inneholder bakterier som er resistente. . Vi vet ikke sikkert hvorfor, men tror kyllingen har fått det i seg i tidlig i avlspyramiden.

- Hvorfor er det farlig?

-  Antibiotika tar livet av følsomme bakterier, men de resistente bakteriene overlever og får mer plass til å vokse når de følsomme bakteriene er borte. Derfor overlever bakterien og kan finnes i kyllingfilet. Når vi spiser kylling som inneholder bakterier som er resistente, får vi også disse resistente bakteriene i vår tarm. Der vil de resistente bakteriene slå seg ned, eller de kan overføre sine resistensegenskaper til andre bakterier vi allerede har i tarmen vår.

- Hva skjer da?

- Vanligvis vil vi ikke merke noe ikke noe spesielt, men det som kan skje, er at vi får en infeksjonssykdom med de nye resistente bakteriene. En vanlig form for infeksjonssykdom er urinveisinfeksjon hos kvinner. Hun får nesten alltid infeksjonen fordi det kommer bakterier fra egen bakteriaflora, ofte fra tarmen. Hvis denne bakteriefloraen består av resistente bakterier som er kommet fra kyllingen, vil infeksjonen være vanskelig å behandle.

- Hvor realistisk er dette?

- Vi vet at det er ganske realistisk i land der det er mye resistente bakterier i miljøet. Men når det gjelder kyllingfilet, er vi litt usikre. Vi frykter at det over tid blir mye resistens, men foreløpig har vi ikke registrert en økning av sykdom som skyldes antibiotikaresistente bakterier som kommer fra kylling. Det er påvist antibiotikaresistente E. coli-bakterier i fjørfe og fjørfekjøtt. På sikt frykter helsemyndighetene at mange mennesker kan bli bærere av resistente bakterier, og dermed kan risiko for å få infeksjon med bakterier som er vanskelig å behandle med antibiotika, øke.

- Er det farlig å spise kylling fra andre land?

- Ikke foreløpig så vidt vi vet med tanke på antibiotikaresistens. Men når det gjelder kylling, kan man få andre sykdommer, som campylobacter og salmonella, som er bakterier som kan gi diarésykdom.

- Noen sier at man må vaske kyllingfileter? Hjelper det?

- Nei. det hjelper neppe til å fjerne bakterier, men mange vasker dem for å få av slimet. Jeg gjør det. Det er veldig viktig at man ikke søler dette vannet utover kjøkkenbenken.

- Hva hjelper for å unngå bakterien?

-  Det hjelper å gjennomsteke kyllingen. Da dør alle bakterier, også de antibiotikaresistente. Ofte kommer ikke smitten direkte fra kyllingen når man spiser den, men fra kjøkkenbenken, skjæreredskaper og via annen mat som har vært i kontakt med rå kylling. Kjøkkenhygiene er foreløpig den beste løsningen vi har.

- Gjelder dette også annen type mat, for eksempel oppdrettsfisk?

- Det vet vi ikke. Men vi har ikke holdepunkter for å tro at norsk sjømat inneholder antibiotikaresistente bakterier. Det brukes veldig lite antibiotika i fiskeoppdrett, men vi har ikke kontrollert fisk med tanke på resistente bakterier.