— Hvorfor lot jeg meg lede - tross all min tvil og skepsis - til å sende ham penger? Jeg hadde jo hele tiden en tanke om at han kunne være en svindler. Og da jeg fikk vite at han befant seg i Nigeria, så hoppet jeg jo omtrent i stolen. Nigeria betydde svindel! Så hvorfor kuttet jeg ikke forbindelsen med en gang?

Hvem hadde trodd - ærlig talt - at en hobbygruppe for folk som er opptatt av strikking og treskjæring, skulle være et sted for svindlere

Disse spørsmålene stiller «Marianne» seg selv når hun oppsummerer sine dyrekjøpte erfaringer fra 2012. I et lengre notat Fædrelandsvennen har fått tilgang til, går hun inn i alle detaljer om svindelen hun ble utsatt for. Hun laget notatet for at andre ikke skulle gå i de fellene hun gikk i. Hun håper andre slipper å måtte gå gjennom skammen, sorgen og fornedrelsen som følger med det å bli lurt.

Hun har fortsatt ikke fortalt sine nærmeste at hun ble svindlet.

Strikke-sider

Når Fædrelandsvennen møter henne forteller hun at hennes velartikulerte «amerikaner» tok kontakt med henne på hobbysidene til ukebladet Hjemmet.

— Jeg hadde satt opp en profil der jeg fortalte at min interesse var strikking, forteller «Marianne».

LES OGSÅ: Lar du deg lure av disse 4 svindel-triksene?

— Hvem hadde trodd - ærlig talt - at en hobbygruppe for folk som er opptatt av strikking og treskjæring, skulle være et sted for svindlere, sier «Marianne» til Fædrelandsvennen.

Han ville ikke ha penger

— Han hadde en meget interessant og fin profiltekst, og han tok kontakt med meg på en høflig og ordentlig måte, skriver hun.

I ettertid er det fort gjort å føle seg som en fjott som går på hva som helst.

Og selv om hun var skeptisk til en fremmed mann, merket hun seg at han ikke ville ha penger fra henne. Ikke skrev han på haltende engelsk. Ikke motsa han seg selv heller, etter hvert som historien utviklet seg. Hun hadde adressens hans i USA, bilde av huset hans. Navnet og alderen hans fikk hun bekreftet i skatteligningen, for det året han sa han hadde bodd i Oslo.

Geolog og ingeniør

Svindleren fortalte at han var geolog og ingeniør. Han hadde fått en jobb ved Universitetet i Oslo, og skulle jobbe litt ved Universitetet i Bergen.

— Derfor ville han prøve å finne seg en norsk kvinne han kunne bli kjent med, forteller «Marianne».

— Oppdraget han hadde i Nigeria var seriøst. Han var geolog, han skulle ta jordprøver for et oljeselskap, forteller hun.

LES OGSÅ: Sendte 280 millioner kroner til falske kjærester i fjor

— Jeg har til og med en e-post fra det flyselskapet som han bestilte billett hos, med hvilket fly han skulle reise, mellomlandinger, tidspunkt, alt, forteller hun.

— Klart jeg tok det for å være seriøst. Men før han reiste til Oslo måtte han altså ta dette oppdraget i Nigeria, nærmere bestemt Lagos. Byen Lagos. Klart man føler seg som en idiot etterpå, hvem tar jordprøver til oljeleting midt i en storby?

— Han røpet seg ikke før etter at jeg var gått på limpinnen, da ble han frekk og kravstor, skriver hun i sin oppsummering.

Som en fjott

— I ettertid er det fort gjort å føle seg som en fjott som går på hva som helst. Det kan virke som jeg var utrolig naiv som valgte å ikke ta helt på alvor den delen av meg som fikk meg til å dobbeltsjekke alt mulig. Jeg hadde jo en tvil med meg hele veien, skriver hun.

"Marianne" ble lurt trill rundt av nettsvindleren hun trodde var en veltalende amerikaner. Hun har fortsatt ikke fortalt sine nærmeste om hvordan hun ble lurt. Skammen, sorgen og fornedrelsen er stor. Foto: Kjartan Bjelland

I tillegg leste hun om svindelsaker i avisene. Hun hadde venner som har blitt svindlet, og som hun også hadde advart mot svindlerne.— Hvordan hun kunne la seg lure?

— Forhistorien jeg hadde fått, mener hun og beskriver tilliten han viste henne.

— Jeg ville gi den samme tilliten tilbake, skriver hun.

— Og at jeg trodde at jeg hadde kontakt med amerikaneren jeg så profilbildet av hver gang jeg fikk en e-post fra ham eller skrev til han over internett. Hvis han var en svindler, så var han i hvert fall en hvit amerikaner, ikke en farget! Men så var det jo også sånn at jeg hadde stort sett bare kunnskap om at det var menn som ble svindlet av kvinner. Og jeg hadde ikke fått med meg at det ble brukt andres bilder i profiler. Jeg hadde hørt om falske profiler, men det var noe der som hadde gått meg hus forbi, dessverre.

Svindelen

Selve svindelen skjedde da han var i ferd med å avslutte oppdraget sitt i Nigeria, og «fikk problemer» i tollen. Han måtte betale et større beløp, men ingen av kortene hans virket. «Marianne» nøyde seg med å gi ham råd om hvordan han likevel kunne få ut kontanter. Samtidig bestemte hun seg for å teste ham, og spurte om han trengte penger. Men han sa nei.

LES OGSÅ: 130 millioner Facebook-profiler er flaske

Så ble han borte. Telefonen var stengt. Og hennes bekymringer begynte.

— Jeg forestilte meg alt mulig, skriver hun og forteller om engstelsen for hvor lenge han kunne greie seg, var han kastet ut fra hotellet, hadde han tak over hodet, var han utsatt for overfall, ville han i verste fall forsvinne der i Nigeria?

Taktikken virket

— Jeg tenkte mye på hva som kunne ha skjedd og gikk i en daglig engstelse. Til slutt kom jo den fredagskvelden hvor han spurte om jeg kunne hjelpe ham med reisepenger, skriver hun.

Hun sendte cirka 3500 kroner. Og ble stoppet i Western Union fordi beløpet var for høyt. Dagen etter ble hun advart av sin egen bank.

Men da var jeg sikker i min sak. Han var amerikaner, jeg hadde kjent ham lenge nok til å vite sannheten om ham, ingen skulle få ta ham fra meg!

— Men da var jeg sikker i min sak. Han var amerikaner, jeg hadde kjent ham lenge nok til å vite sannheten om ham, ingen skulle få ta ham fra meg!

Og ingen skulle blande seg inn i hennes saker.

Svindleren fortsatte. Han trengte mer penger på grunn av et gebyr. Da han ba om mer penger, visste «Marianne» at hun var lurt.

— Til tross for at jeg hadde fått bevis for at han var en svindler, begynte tanken å spinne om jeg kunne hjelpe ham. For hvem vil ha det på samvittigheten at man har overgitt et menneske til en ublid og fortapt skjebne? spurte hun seg selv.

Reaksjonen

«Marianne» var ikke forberedt på den psykiske reaksjonen som kom etter at hun skjønte at hun var svindlet.

I to uker fortalte hun ikke noe til noen.

- Jeg hadde sendt bilder av familien min og meg, fortalt hva de het, hvor gamle de var, fortalt litt om dem - til en svindler! Jeg var livredd! Foto: FOTO: ShutterB

— Alt jeg hadde våget å drømme om falt sammen som et korthus, det var virkelig bygd på sand. Jeg mistet matlysten, gikk rundt som en søvngjengerske og måtte ta meg kraftig sammen når jeg var sammen med andre, slik at jeg ikke svarte i hytt og pine.- Samtidig kom også redselen for at svindleren hadde fått kjennskap til koden jeg hadde i nettbanken. Redsel for hva han ville gjøre ut fra det jeg hadde fortalt ham om meg og mitt. Kunne jeg risikere at han kom hit til landet for å presse og true meg? True familien min? spør hun.

Sorgen

«Marianne» hadde ikke sett for seg sorgen som fulgte. Hun ble deprimert. Gråt mye.

Jeg hadde vært så ufattelig naiv og blåøyd som hadde våget etter hvert å begynne å drømme og håpe.

— Jeg hadde vært så ufattelig naiv og blåøyd som hadde våget etter hvert å begynne å drømme og håpe. Jeg var så skuffet, tristhet og håpløshet grep fatt i meg, skriver hun.

Angsten vokste for at noe kunne skje den nærmeste familien.

— Hvem var venn? Hvem var fiende? Ofte hadde jeg bare lyst til å gjemme meg i et hull og bli der til alt ble trygt og godt igjen.

— Jeg hadde sendt bilder av familien min og meg, fortalt hva de het, hvor gamle de var, fortalt litt om dem - til en svindler! Jeg var livredd!

Blir sett

Tre år etter svindelen har depresjonen sluppet taket i «Marianne».

Spenningen med «nettvennen» beskriver hun slik i ettertid:

— Man blir så hekta på helt bestemte ting. Som det at det kommer en e-post hver dag og til sånn cirka et bestemt klokkeslett - til å begynne med. Akkurat så lenge at det skapes en forventning hos deg og du skynder deg og logger deg på i nesten åndeløs spenning. Har det kommet en e-post? Og ligger den der og venter på deg, svarer du omtrent med en gang. Etterpå leser du den gang på gang. Hver gang er den som et deilig sukkertøy du kan suge lenge på. Du finner ro og trygghet, du har noe å se frem til, glede deg til. Og i tillegg har du meldingsutveksling over internett om kvelden. Han er trofast og kommer på hver kveld - ei stund. I den fasen gir han deg oppmerksomhet, han er omtenksom, han lytter til deg, forstår deg, gir deg råd, og ikke minst nydelige komplimenter. Du blir sett!