Den aller første FN-resolusjonen gikk ut på å avskaffe atomvåpen, noe som er vel så viktig og aktuelt den dag i dag. Over halvparten av medlemslandene i FN har gått inn for å avskaffe og forby atomvåpen. En hver nasjon som verdsetter fred burde jobbe aktivt for et verdensomfattende atomvåpenforbud, Norge er ingen unntak.

Legge press på stormaktene

Svimlende 600 milliarder kroner går med til atomvåpen hver år. Til tross for at ikkespredningsavtalen fra 1970 skulle sørge for at land med atomvåpen skulle ruste ned, har ikke intensjonene blitt så vellykket. Land som USA, Russland, Nord-Korea, Kina, Frankrike, Storbritannia med flere har fortsatt atomvåpen den dag i dag. Om ingen tar det første steget, følger neppe neste land etter. Her burde Norge ta på seg ansvaret, og legge press på stormaktene for å begynne nedrustningen. Det burde være minstekravet hvis vi ønsker oss en mer fredelig verden.

Les også: Atomstorm i et vannglass

Atomvåpen er blant de dødeligste i klassen blant alle verdens våpen. Konsekvensene om atomvåpen blir brukt er også blant de mest brutale og ødeleggende. Alle som har fulgt med i historietimene vet at verken Hiroshima eller Nagasaki er solskinnshistorier. Kjemiske og biologiske våpen er allerede forbudt, atomvåpen burde få samme merkelappen.

Risikoen for at noen av atomvåpen-landene tar i bruk atomvåpnene kan også være større i dag, enn det den en gang var. Flere land har sikret seg våpenet, også land som står i steile fronter til hverandre, og våpnene er mer ødeleggende enn de noen sinne har vært. I en så urolig og ustabil verden som vi har i dag er også sjansen for at våpnene skal havne i hendende på ikke-statlig aktører større en det noen gang har vært.

En verden fri for atomvåpen

Stadig flere humanitære organisasjoner har tilsluttet seg ønske om en verden fri for atomvåpen. Selv det politiske flertallet på Stortinget ser nå ut til å ville jobbe for det. I fjor fremmet Sør-Afrika og Østerrike forslag i FN om å realisere et internasjonalt forbud for atomvåpen. Dessverre stemte ingen av NATO-landene for forslaget, heller ikke Norge. Regjeringa ser ut til å være redd for å ta det første steget mot en atomvåpenfri fremtid. Heldigvis møter de stor konkurranse fra andre partier på Stortinget som ønsker å gå riktig vei.

Les også: Hvor ble det av pasifismen?

Hanne Skartveit hadde mandag 22/2 et innlegg i VG hvor hun beskyldte Ap for å være uansvarlige ved å støtte et forslag om en atomvåpenfri verden. Av hensynet til landets og verdens fremtid vil jeg presisere at det som virkelig er uansvarlig, det er å ikke ville arbeide for et atomvåpenforbud.

De humanitære konsekvensene kan bli alt for katastrofalere om ulykken skulle være ute. Et verdensomfattende forbud kan være det som må til for å realisere ønske om en atomvåpenfri verden. 70 år med atomvåpen må ikke bli 70 år til — forby atomvåpen nå!