— Nå må vi stoppe denne galeien. Det er ikke vits i å utrede mer, sa ordfører Torhild Bransdal i plan- og økonomiutvalget (formannskapet) i Vennesla tirsdag formiddag.

— Jeg vil ikke ha sentralisering. Jeg vil utvikle lokalsamfunnene og lokaldemokratiet, fortsatte hun.

De andre politikerne fulgte opp. Fra Fremskrittspartiet, via Senterpartiet til Arbeiderpartiet. Til slutt samlet disse fire seg om et felles forslag.

Høyre kritisk

Bare Høyre mente Vennesla burde fortsette prosessen med de andre seks kommunene i Knutepunkt Sørlandet. Fra før har også Venstre, som ikke sitter i plan- og økonomiutvalget, flagget ja-holdning.

— Vedtaket i dag er alvorlig. Nå melder vi oss helt ut, og andre skal avgjøre hva som kommer til å skje i regionen. Vi setter oss på sidelinjen, sier Høyres Bernt Slettedal til Fædrelandsvennen.

— Neida. Vi har tatt vårt valg. Det kan ingen andre ta for oss. Vi gjør det vi mener er best for Vennesla innbyggere. Så er ingenting skrevet i stein, men det vil nok gå mange år før denne hansken tas opp igjen, sier Bransdal.

Stor nok

Hun mener Vennesla er stor nok til å greie fremtidens utfordringer. Derfor ser hun ikke behovet for sammenslåing. Bransdal sier hun også frykter så store byer at grunnlaget for et virkelig potent regionalt nivå forsvinner.

— Jeg vil ha et sterkt, folkevalgt regionalt nivå. Det er ikke Kristiansand som skal drive denne landsdelen, sa hun.

Aps gruppeleder og Venneslas varaordfører, Berit Kittelsen, kalte saken «veldig vanskelig» og sa at Ap var i tvil.

  • Vi gjør det vi mener er best for Vennesla innbyggere.

Aps Berit Kittelsen var i tvil og egentlig innstilt på å utrede storkommune videre, men hun landet likevel på at det er best å stoppe prosessen nå. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Hadde det stått mellom storkommune og status quo, hadde vi sagt stopp nå. Dette er valgets kval. Jeg ser at uansett hvor lenge vi utreder vil nok Vennesla si nei. Det er ikke noe folkekrav i bygda om ny kommunestruktur. Derfor sier vi også nei, selv om vi nå binder opp bygda for veldig mange valgperioder - uten at folket får si sitt, sa Kittelsen.

Privatisering

Hun og Ap er også redd for at kommunereformen egentlig er en privatiseringsreform.

— Store enheter gir kundegrunnlag for konkurranse og privatisering. Jeg frykter regjeringens motiver. Dessuten frykter jeg sentraliseringseffekten, sa Kittelsen, som samtidig syntes det var synd å si stopp nå - med så få svar på bordet.

Frps Aleksander Etsy Jensen sa dette:

— Vi ser ikke behov for å gå videre med storkommune, men vi ønsker å følge opp initiativet fra Iveland kommune om en egen utredning sammen med Iveland. Venndølenes ve og vel er det viktigste for oss. I dag er Vennesla godt nok rustet til å tilby gode tjenester. Vi sier stopp nå.

Tidstyv

Sps Eivind Drivenes kalte kommunereformen en tidstyv og mener det brukes altfor mye tid på unødvendig utredning:

— Vi har ikke behov for å bruke flere millioner på noe vi ikke har tro på. Nå må vi si stopp i tide, sa han, og fortsatte:

  • Store enheter gir kundegrunnlag for konkurranse og privatisering. Jeg frykter regjeringens motiver.

  • Vi har ikke behov for å bruke flere millioner på noe vi ikke har tro på. Nå må vi si stopp i tide.

KrFs gruppeleder Daniel Bakken mener det i alle fall ikke ville blitt mindre stjeling fra Kristiansand hvis det hadde blitt storkommune. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Lokaldemokratiet vil forvitre. Det blir heltidspolitikere som styrer på avstand. Viktigst er likevel dette: Jeg er valgt av innbyggerne i Vennesla. Kan ikke se at gigant-kommunen vil gi dem et bedre tilbud.KrFs Daniel Bakken viste til sykkelstien til Samkom som var vedtatt, men så ble pengene brukt i Kristiansand.

— Denne stjelingen fra utkantene ville det ikke blitt mindre av i storkommunen, sa han.