Omtrent én million mennesker, deriblant mange flyktninger fra krigssoner i Midtøsten, tok seg gjennom Balkan-ruten fra Hellas til Vest-Europa i fjor. De fleste av dem kom med båter til greske øyer i Egeerhavet og reiste deretter via Balkan-land som Makedonia, Serbia, Kroatia og Slovenia med mål om å nå Østerrike, Tyskland eller andre velstående land.

I januar varslet Østerrike at landet vil begrense antallet asylsøkere til landet i 2016 til 37.500, noe som satte i gang en kjedereaksjon fra land langs Balkan-ruten. Slovenia, Kroatia, Serbia og Makedonia innførte umiddelbart et filter der de kun lar syrere, afghanere og irakere passere nordover.

Flere av de nevnte landene er i hovedsak utrustet for å ta imot migranter i korte perioder, og de har svært begrenset mulighet til å ta imot flere dersom ruten skulle stenges ved et naboland.

Men onsdag begynte makedonske myndigheter å sette opp en flyktningleir for mennesker som er blitt returnert fra landene lenger nord på ruten. Grekernes håp er at flere land skal følge Makedonias eksempel og skape rom for flere i stedet for å skjerpe adgangen ytterligere. Hellas' migrasjonsminister Yannis Mouzalas sier at en stenging av Balkan-ruten vil føre til at titusenvis av migranter vil bli strandet i landet. (©NTB)