Mandag startet den omfattende saken i Kristiansand tingrett.

Natt til 1. mars i år skal den fornærmede mannen ha blitt voldtatt med en plastslange i en søppelbod på Lund i Kristiansand. "Nå skal du dø din jævel", skal det ha blitt ropt underveis.

I sin forklaring beskrev mannen at han lå i fosterstilling på gulvet under voldtekten.

— Jeg var sikker på at jeg skulle dø. Det var den siste tiden min, sier han.

Bistandsadvokat Eirik Glad Balchen og aktor, statsadvokat Leif Aleksandersen.

I forkant skal han ha blitt utsatt for massiv vold mot kroppen og hodet i boden og inne i en leilighet. I boden skal han også ha blitt rispet med kniv på innsiden av låret.

— Jeg har hatt mareritt om dette lenge, sier offeret.

Volden førte til hjerneblødning og en rekke brudd i kroppen. Flere ganger underveis skal han ha mistet bevisstheten.

— De sparket meg i svime, sa han om hendelsen som i alt varte i et par timer.

Oppgjør om jente

I retten nektet fire menn og ei kvinne i 20-årene straffskyld for voldtekten. De mener den enten skjedde, eller at de ikke så den skjedde. Tre av de tiltalte har erkjent volden.

Alle de involverte er del av et rusmiljø. Flere av dem har voldsdommer bak seg.

Kvelden hendelsen skjedde var alle i en leilighet på Lund etter en bytur. Her ble det fortalt at mannen i 30-årene hadde hatt et forhold til en yngre kvinne i miljøet. Det gjorde dem sinte.

En 22-åring fra Oslo har innrømmet å ha skambanket fornærmede. Han sier han reagerte kraftig da han fikk høre hva mannen skulle ha gjort med kvinnen.

— Han hadde dopet henne ned og utnyttet henne, sier 22-åringen i sin forklaring.

Fornærmede nekter for å ha gjort dette.

Protesterte mot fotlenker

Det er et strengt sikkerhetsopplegg rundt saken. Fem uniformerte politimenn er til stede inne i salen. To av de tiltalte sitter i varetekt og blir ført inn og ut påført fotlenker.

En av dem forsøkte å rømme i en røykepause under avhør i saken 12. mars i år. Her forsøkte han å slå og skalle til politimannen som innhentet ham.

Politiet var mannsterke tilstede under voldstektsaken mandag.

20-åringens advokat Torkjell Solbø protesterte mot bruk av fotlenkene og mente det ville være et menneskerettighetsbrudd dersom hans klient måtte beholde lenkene på inne i salen.

Aktor, statsadvokat Leif Aleksandersen, hadde ingen innsigelser mot at lenkene ble fjernet på begge tiltalte.

Tviler på forklaring

De tiltalte skal ha hatt ulike roller under voldtekten. Tre av dem skal ha vært til stede uten å gripe inn og kan dermed straffes for medvirkning.

Etter voldtekten skal fornærmede ha blitt truet med at han ville bli drept dersom han gikk til politiet. Han løp deretter fra stedet.

En politipatrulje fant den svært medtatte mannen. Han forklarte hva som hadde skjedd, og ble fraktet til voldtektsmottaket på sykehuset.

Forsvarerne i saken sår tvil om mannens forklaring og hvordan han har plassert de ulike tiltalte i saken. Torkjell Solbø mener de biologiske sporene i saken ikke indikerer at han ble voldtatt.

— Det er funnet blod på slangen, men det kan stamme fra blod fra slagene han fikk. Ved en voldtekt skulle det vært funnet helt andre spor. Det er ikke bevis som understøtter fornærmedes forklaring, sier forsvareren.

Føler skam

Til dette svarer bistandsadvokat Eirik Glad Balchen:

— Hvilken grunn skulle han ha til å forklare seg uriktig om voldtekten, med den skamfølelse og skyldfølelse dette har skapt hos ham?

— Jeg vet jeg ikke hvorfor jeg skammer meg. De har jo tuklet med manndommen min. Jeg tenker også på hva jeg kunne gjort annerledes for å komme meg løs, sier mannen i 30-årene.