Den tsjetsjenske mannen, som er russisk statsborger, dro til Syria i august 2014, sammen med en norsk-pakistansk familiefar i 40-årene. Der mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at begge slutte seg til ekstremistgruppen IS. Familiefaren kom tilbake til Norge etter en knapp måned, mens 23-åringen returnerte våren 2015, men det tok flere uker før PST fikk vite det.

Så fort de visste at han var i Norge, ble det satt i gang skjult etterforskning for å forhindre en mulig terrorhandling i Norge eller mot vestlige interesser, skriver VG. PST fryktet at mannen hadde fått et terroroppdrag fra IS, ifølge opplysninger avisen sitter på.

Det ble satt i gang telefonavlytting, sporing av mannens bil og kameraovervåking av inngang til boligen hans, og disse metodene skal ha avslørt at 23-åringen var svært sikkerhetsbevisst og ikke ønsket at noen skulle vite at han var tilbake i Norge.

Ifølge tiltalen deltok mannen i trenings— og opplæringsprogram i regi av IS i Syria, og etter at han kom tilbake til Norge, skal han ha holdt kontakten med flere i Syria som hadde kjempet for gruppen.

Det er satt av drøyt tre uker til rettssaken mot de to mennene, som starter i Oslo tingrett neste uke. Ingen av forsvarerne har ønsket å kommentere saken overfor VG. (©NTB)