Områdene ble ikke annektert ved frigjøringen etter Seksdagerskrigen i 1967. Regjeringens holdning til «Vestbreddens» politiske status har siden ligget fast: Netanyahu er offisielt imot et israelsk nærvær der. På bakgrunn av denne uenigheten er det tvilsomt om regjeringen hans vil overleve neste valg.

Israelsk lov inn i Samaria og Judea

Justisministeren sa i «Legalt Forum» 1. mai at hun ville bruke all sin politiske kapasitet som justisminister til å bringe israelsk lov inn i Samaria og Judea. Hun forpliktet seg til å «dedikere ressurser for å sikre at lovverket vil være likt for alle mennesker i området.» Mange av de mest grunnleggende og nødvendige lover har ikke blitt gjort gjeldende for innbyggerne i Judea og Samaria. Det har hun lovet å endre innen ett år. De fleste partilederne i Knesset er imot lovforslaget, for de frykter verdenssamfunnets fordømmelse.

Mange i Norge undres: Når skal representantene for norsk utenrikspolitikk innse at Osloavtalene ikke er liv laga, og at høyresiden med Shaked og Bennett i spissen nå fortjener helhjertet norsk støtte?

Utdanningsminister Bennett støttet henne 2. mai ved å si i et radioprogram: «Jeg mener at israelsk lov bør innføres i Judea og Samaria, slik regjeringen nylig vedtok om Golanhøydene. Jeg er klar over at i den nåværende politiske situasjon der partiet vårt bare har 8 regjeringsmedlemmer, vil det ikke være flertall for forslaget om annektering eller innføring av israelsk lov verken i «C-området» eller på hele «Vestbredden. Vi må bli det største partiet i Knesset for å gjennomføre det!»

Tåler ingen avskalling

For to uker siden truet Netanyahu med å avskjedige Bennett fordi han offentlig luftet slike tanker, men han våget av taktiske grunner ikke å avskjedige sin statsråd: Regjeringsflertallet tåler ingen avskalling.

Utenriksminister Brende har vært i Midtøsten, og møtt både Netanyahu og Abbas. I samtalene oppmuntret han partene til å fortsette med planene om å gjennomføre tostatsløsningen. «Håndsrekningen» var Abbas og Israels venstreside svært takknemlige for.

Mange i Norge undres: Når skal representantene for norsk utenrikspolitikk innse at Osloavtalene ikke er liv laga, og at høyresiden med Shaked og Bennett i spissen nå fortjener helhjertet norsk støtte? De har et flertall av israelere bak seg, noe som etter alt å dømme vil bli bekreftet av valget om noen måneder.

Den interne, politiske uenigheten i Israel om de bibelske landområdene Judea og Samaria kan bli avklart ved dette valget, men den etterfølgende internasjonale støy vil trolig bli stor.