Shukrijumah er også blitt nevnt i forbindelse med den såkalte terrorplanleggingssaken i Norge fra 2010. USA har anklaget ham for å ha planlagt bombeangrep mot T-banen i New York og London.

— I en etterretningsoperasjon tidlig på morgenen ble al-Qaida-lederen Adnan El Shukrijumah drept av den pakistanske hæren, heter det i uttalelsen.

Shukrijumah er født i Saudi-Arabia, men vokste opp i USA og hadde guyansk pass. Han har lenge vært etterlyst av amerikanske myndigheter, som mener han har planlagt å bruke masseødeleggelsesvåpen. Da amerikansk etterretning avdekket planene om å angripe undergrunnen i New York i 2009, ble det beskrevet som den mest alvorlig trusselen mot byen siden 11. september 2001. Shukrijumah er det høyest rangerte al-Qaida-medlemmet som noen gang er likvidert av den pakistanske hæren ifølge nyhetsbyrået Reuters.

USA hadde utlovet en dusør på 5 millioner dollar som kunne føre til at Shukrijumah ble pågrepet. FBI har beskrevet ham som sjef for al-Qaidas globale aksjoner og dermed etterfølgeren til den angivelige hjernen bak angrepene 11. september, Khalid Sheikh Mohammed. (©NTB)