— Det er trist at norske muslimer er med på terrorhandlinger. Noen skylder på imamene, andre på foreldrene, men jeg tror vi alle har et ansvar. Jeg tror måten det norske samfunnet tar imot folk som kommer til landet vårt har mye å si. Vi må leve som at alle er like mye verdt om de heter Ali eller Ola.

Det sa Dennis Torkelsen i Vest-Agder AUF. Han var en av mange som tok ordet under demonstrasjonen mot terror som Muslimsk Union i Agder og Al-Rahma Islamic Center tirsdag arrangerte på Øvre Torv i Kristiansand.

Leder i Muslimsk Union i Agder, Ali Akmal, advarte muslimer mot vranglære som tar til orde for vold og terror i Islams navn. Foto: Kjartan Bjelland

Religiøse ledere og politikere var alle samstemte i sine fordømmelser av Islamsk Stats (IS) terrorhandlinger i blant annet Syria og Irak. Flere pekte også på at hver og en i Norge har et ansvar for å integrere og dermed forebygge rekruttering til radikale miljøer. Leder i Vest-Agder SV, Alf Holmelid, advarte mot at de som føler seg utstøtt av samfunnet lettere kan la seg utnytte eller påvirke av ekstreme krefter. Alle bør gå hjem og ansvar for dem en frykter kan falle utenom. Vi må skape et raust og inkluderende samfunn, sa han.

— Hils på naboen

Leder av Forum for tro og livssyn, Odd Bjarne Ellefsen, minnet om at ekstremisme har oppstått i flere religioner.

— Vi må ikke frykte hverandre. Det er lett å tenke feil om mennesker vi ikke kjenner. Jeg vil oppfordre alle til å bli kjent med naboen. Hils på noen som har en annen religion eller kulturell bakgrunn enn en selv. Slik kan vi skape fred i vår by, sa han.

Muslimske ledere i Kristiansand lover fortsatt kamp mot radikalisering og ekstremisme. Tirsdag viste rundt 200 avsky mot terrorisme som begås av Islamsk Stat (IS).

— Vi som er samlet her tilhører ulike religioner og kulturer, men ønsker alle å protestere og vise vår avsky mot angrep på menneskeheten. Muslimer må søke kunnskap og veiledning i Koranen og hos lokale ledere, og ikke la seg påvirke av ekstremistisk propaganda som de florerer på internett. Når noen gjør noe i strid med Muhammed må vi si klart ifra. Islam tillater væpnet kamp mot urett, men på ingen måte angrep på kvinner, barn og uskyldige, sa Akmal Ali som er leder av Muslims Union i Agder.

To av rundt 200 som tirsdag deltok i demonstrasjonen mot terror på Øvre Torv i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Sogneprest Ivar Skippervold i Den norske Kirke takket både alle muslimer som sier nei til terror og ekstremisme og kristne og jøder som sier ifra når deres religioner blir brukt til å forfølge eller undertrykke andre religiøse grupper.

Felles budskap

Domprost Bjarne Sveinall i Kristiansand minnet om at det både i Bibelen og Koranen står at menneskene skal støtte og hjelpe hverandre.

Politistasjonssjef Ole Hortemo mente at erfaringene fra arbeidet med å forebygge rekrutteringen til høyreekstreme miljøer kan brukes overfor muslimske miljøer. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi må snakke varmt om hverandre, og ikke støte ut noen. Kristne og muslimer har levd som gode naboer i flere hundre år i de områdene som IS nå sprer terror og frykt, sa Sveinvall.

Politistasjonssjef Ole Hortemo fortalte at de i mange år har hatt en tett dialog med muslimske ledere i Kristiansand.

— Metoden som vi tidligere med hell benyttet for å forebygge rekruttering til høyreekstreme og nynazistiske miljøer i Kristiansand, bør også kunne for å hindre ekstremisme og radikalisering blant muslimske ungdom. Som flere andre har sagt her i dag, så mener også jeg at integrering er nøkkelen, sa Hortemo.