Harald Rønneberg (oppe t.v.) og Thomas Numme øvelseskjører til elefantsertifikat. Foto: Sri Lanka Travel
Her øvelseskjører Thomas Numme med tuk-tuk. Trafikklæreren sitter bak. Foto: Sri Lanka Travel
Harald Rønneberg (t.v.), Kurt Mosvold og Thomas Numme vasser i temperert sjøvann. I bakgrunnen kan lokal fisketeknikk skimtes. Foto: Sri Lanka Travel

— Folk tenker på borgerkrig, tamilske tigere og fattigdom. Men vi ønsker å vise hvilket fantastisk land Sri Lanka er. Borgerkrigen er slutt og tigrene ser ingen noe til lenger, sier Kurt Mosvold.

Fredag 7. mars begynte det. Også de tre neste fredagskveldene sendes TV2s «Senkveld med Thomas og Harald» fra Sri Lanka - nærmere bestemt med utgangspunkt i Mosvold Villa. Det er et lite turistanlegg ved et av Sri Lankas utallige strender, bygd av Kurt Mosvold for et par år siden og base for ti-personersteamet som gjorde Senkveld-opptakene i august.

Bistand

— Jeg ble bevisst på hvilket paradis Sri Lanka er i forbindelse med bistandsarbeid. Etter min mening er næringsvirksomhet den beste bistand. Jeg tok kontakt med Sissel Nordhagen i Norsk Tur. Hun hadde vært i landet før og var like begeistret for det som meg, så sammen stiftet vi Sri Lanka Travel AS. Selskapet har nylig fått sin første ansatte og ambisjonen er å bli kjent som Norges fremste ekspert på Sri Lanka. Det var for øvrig Sissel som hadde kontakten med Thomas Numme og Harald Rønneberg; Norsk Tur hadde tilrettelagt flere av de tidligere Senkveld-ekspedisjonene. Så hun overtalte de to til å dra til Sri Lanka. Opprinnelig hadde de tenkt seg Afrika, beretter Kurt Mosvold.

— Hva måtte dere betale dem?

— Vi dekket alle utgifter til reise og opphold. Jeg anslår at det kom på et par hundre tusen kroner.

Elefanter og rally

Som Senkveld-seere vet, inneholder programmene alltid en konkurranse. Noen ganger er det Thomas og Harald mot to andre kjendiser, andre ganger tevler de mot hverandre.

Her øvelseskjører Thomas Numme med tuk-tuk. Trafikklæreren sitter bak. Foto: Sri Lanka Travel

— I konkurransene på Sri Lanka konkurrerer de mot hverandre, men hver av dem har en lokal makker. De skal flytte tømmer med elefanter, løpe opp på et berømt fjell med en sekk kokosnøtter på ryggen, fremføre lokale sanger og traktere lokale instrumenter, samt kjøre rally med tuk-tuk - et lite, trehjuls motorkjøretøy, gliser Mosvold.Han legger ikke skjul på at TV2-programmene vil være god markedsføring.

— Som forhåpentligvis er med på å skape det kundegrunnlaget som trengs for å kunne bygge flere Mosvold Villa-er. Og i alle tilfeller vil det være til fordel for Sri Lankas innbyggere at landet deres blir bedre kjent.

Rutinert

Sissel Nordhagen - 50 prosent eier og sentral person hos Norsk Tur gjennom 30 år, dessuten usedvanlig reisevant - forteller at hun har jobbet mye sammen med Thomas og Harald.

— Blant annet har jeg lagt til rette for åtte programmer fra Tunisia, to fra Marokko og to fra Madrid i fjor. Da jeg anbefalte Sri Lanka, lot de seg overtale, forteller hun.

— Ble det dyrt?

— Det kostet jo litt med fly og hotell og slikt, men det var verd det. Og jeg er så begeistret for Sri Lanka - naturen, strendene, maten og menneskene - at jeg håper programmene kan bidra til å vise hvilket jomfruelig paradis landet er. Det har få nordmenn innsett, bemerker Nordhagen.

- Genial markedsføring

Sarita Sehjpal, restaurant- og ferdigmatgründer, har vært hyppig å se på tv de siste månedene, både i ordinære programmer og som frontfigur i reklameinnslag. ("Skal du lave indisk mad, må du bryge krydder.") Det, sammen med innvandrerbakgrunn fra samme verdensdel som Sri Lanka, gjør at Fædrelandsvennen interpellerer henne om Senkveld-virkninger.

— Jeg synes det er genial markedsføring som ville ha kostet mange hundre tusen kroner som betalt reklame. Og så er det fint at den fremhever både landet Sri Lanka og innbyggerne, i tillegg til et reiselivsprodukt. Nordmenn som har en småskeptisk holdning til Sri Lanka, og kanskje til India også, får holdningen uskadeliggjort. At lokalbefolkningen kommer så tydelig til syne, har også et annet aspekt, nemlig at det motvirker den vestlige overlegenhetsholdningen man ofte kan observere i Asia.

- Næring gir utvikling

Stein Kristiansen er professor i utviklingsøkonomi ved Handelshøyskolen ved UiA. Han understreker at han verken kjenner Sri Lanka eller Kurt Mosvolds engasjement i landet, men sier dette på generell basis:

— Det er en økende oppfatning og enighet om at næringsvirksomhet betyr mye for utviklingsarbeid i fattige land. Holdningen har slått inn i bistandsmiljøene. Jeg har også notert meg at den siste ministeren som bar tittelen «bistandsminister», sosialisten Erik Solheim, dreide norsk innsats stadig sterkere inn mot næringsvirksomhet.