Eksemplene under er kun anmeldelser, og ingen er dømt eller funnet skyldig i noen av sakene. Det er dermed bare eksempler på hvordan den diplomatiske immuniteten hindrer anmeldelser i å ende med rettslig behandling i domstolene, og er ikke nødvendigvis saker der noen har brutt loven.

Fyllekjøring og flygelhandel

En sak med noen fellestrekk med konflikten rundt den pakistanske ambassaden, stammer fra 1991. Et entreprenørfirma krevde ifølge Aftenposten betaling på én million kroner etter å ha bygget ut et afrikansk konsulat i Oslo. Dagen før saken skulle behandles i retten, påberopte konsulen seg diplomatisk immunitet.

Men immuniteten er også påberopt i helt andre saker.

En gjennomgang av Aftenpostens arkiver, viser mange eksempler på diplomater mistenkt for promillekjøring i Oslo har påberopt seg diplomatisk immunitet, og dermed sluppet promillekontroll etter å ha havnet i grøften.

I en bok om Utenriksdepartementets historie, omtalt i Aftenposten, ble en episode om en cubansk diplomat gjengitt. Cubaneren ble overført til «Det fjerne Østen», og «hans avreise er knyttet til oppdagelsen av at han i løpet av sine 18 måneder i Norge under diplomatisk immunitet har importert og solgt 12 flygler».

Hushjelp anmeldte

I september i fjor skrev VG om en hushjelp ved en ikke angitt ambassade i Oslo som har anmeldt ambassadøren for seksuell trakassering. Politiet etterforsket saken ferdig, men den er foreløpig ikke tatt inn i retten.

— Vi er avskåret fra å kjøre saken helt ut, uttalte politiadvokat Kai Spurkland ved Oslo politidistrikt til VG. Det betyr at politiet kun kan etterforske saken, ikke sende den til behandling i rettsvesenet. Han uttalte seg på generelt grunnlag, skrev avisen.

Anmeldt for mishandling

Samme avis skrev i mars 2011 om en ambassadør som etterforskes av politiet for grov mishandling av sin kone.

«Kona har en periode bodd på krisesenter, men det er ikke ilagt noe besøksforbud siden ambassadøren har diplomatisk immunitet. Av samme grunn kan han heller ikke straffeforfølges i Norge», skrev avisen.

En sovjetisk diplomathustru ble i 1984 innbrakt av politiet da hun skal ha forsøkt å veksle en falsk 500-dollarseddel, skrev Aftenposten. Ambassaden mente innbringelsen var en provokasjon planlagt av den hemmelige tjenesten, og et brudd på den diplomatiske immuniteten.

VG skrev sommeren 2010 om en diplomat tilknyttet en ambassade i Oslo som ble tatt for, og innrømmet, kjøp av sex fra en russisk prostituert. Han kunne likevel ikke straffeforfølges – på grunn av diplomatisk immunitet.

Feilparkerte for 200.000

I 1999 skrev Aftenposten at diplomatbiler fikk over 400 bøter, pålydende mer enn 190.000 kroner, i hovedstaden året i forveien. Men bare hver fjerde ambassadebot ble betalt. Resten av bøtene slettes.

Det er likevel bare småtteri mot tilstandene i London på 1970-tallet. Den nigerianske ambassaden til Storbritannia fikk i 1976 i gjennomsnitt 18 parkeringsbøter daglig «som de britiske myndigheter bare har måttet slå en strek over fordi overtrederne påberoper seg diplomatisk immunitet», skrev Aftenposten.