— At det var så mange som ønsket å komme hadde vi aldri forventet. Dette er et av landets største julearrangementer, sier Hege Skomedal, leder av omsorgsrådet i Vest-Agder Røde Kors.

Det er første gang at den frivillige organisasjonen i samarbeid med restauranten Håndverkeren inviterer til juleselskap.

Vil forebygge ensomhet

Tanken bak arrangementet er å forebygge ensomhet. Og tilbudet viste seg å være svært populært. I alt deltok 98 personer, til sammen 57 ulike familier på julefesten.

— Julen er en spesielt sårbar tid for mange, og særlig for dem som allerede føler seg ensomme. Ensomhet er naturligvis ikke noe som bare hører jula til. Men, mange kjenner kanskje litt ekstra på ensomheten i jula hvor familie og samvær står i fokus, sier Skomedal.

Totalt har 40 frivillige vært med å arrangere selskapet. Med navneskilt på brystet satt gjestene samlet rundt langbord og spiste julemat fra buffet.

- Feirer jul for første gang

Sara Obaid (11), Malak Alawna (13), Dara Obaid (12) og Tiba Alawna synes det er morsomt å feire jul sammen med folk de ikke kjenner fra før. Foto: Martine Haugland

Samah Obaid er muslim og har bodd i Norge i seks år. Sammen med sine barn og to venninner, deltok hun i norsk julefeiring for første gang onsdag formiddag.— Det er viktig for oss å lære om norske tradisjoner. Jul er en stor del av det. Dette er første gangen vi feirer jul sammen som en familie, og jeg synes at arrangementet er kjempeflott, sier Obaid.

Datter Dara Obaid (12) er enig.

— Det er veldig gøy å være her. Jeg har fått masse nye venner. Jeg har feiret jul før på skolen, men ikke på denne måten før. Dette har jeg gledet meg masse til, forteller hun.

- Helt fantastisk

Familien Brunsman fra Kristiansand roser også julearrangementet.

Anette Brunsman (33), Andrea Brunsman (5) og Jeffrey Brunsman (35) fra Kristiansand hygget seg på julefest. Foto: Martine Haugland

— Det å få mulighet til å treffe andre på en slik fest som dette, istedenfor å sture hjemme er helt fantastisk, sier Anette Brunsvan.Sammen med ektefelle Jeffrey Brunsman, og barna Nick (13) og Andrea (5) feiret familien julaften på Håndverkeren.

— Jeg gleder meg mest til å få pakker, sier en spent Andrea.

Og pakker blir det. Hege Skomedal viser fram et helt rom full av gaver med glitrende innpakningspapir stablet oppå hverandre.

— Både privatpersoner og bedrifter har bidratt, sier hun, og røper av julenissen også har planer om å besøke restauranten mot slutten av kvelden.