Denne gang har det vært både godt og vondt å skrive blogg. Omtrent som å spise kinamat med sursøt saus for en sart gane fra Flekkerøya. Følelsene svingte kolossalt, for Start varierte fra det helt elendige til det nesten geniale. Det gjorde den ene assistentdommeren også, bortsett fra at han aldri var i nærheten av det nesten geniale. «Offsideavgjørelser kan være veldig vanskelige, spesielt for assistentdommere som har over 10 blank på 60-meteren», sa min gode venn og forsøkte å være trøstende.

Nåværende suksessrik Express-trener , Roy Ludvigsen fra Honningsvåg, spilte på Start i 1985. Han var en god spiller, men farten var ikke hans aller største styrke. Etter en kamp sto følgende på trykk i spillerbørsen i Fædrelandsvennen: «Roy Ludvigsen startet kampen på venstre kant. Han ble fraløpt av linjemannen». Og så vidt jeg kan huske hadde heller ikke linjemannen farten som sin aller største styrke. Til opplysning ble «linjemann» byttet ut med «assistentdommer» i 1997, men gårsdagens assistentdommer burde vært byttet ut allerede etter 14 minutter.

Kampen startet ikke spesielt bra for Start. Etter noen få minutter tok Alex De John «en Klinsmann» etter å ha blitt rundlurt av El Ghanassy for første, men dessverre ikke siste, gang. El Ghanassy var forresten kampens store, lille spiller. Det fortsatte med at Jørgen Hammer holdt på å lage sitt flotteste mål til nå i karrieren på en flyvende Klinsmann, men dessverre fløy han i feil retning.

Litt etter litt fikk Start kampen inn i sitt spor , med stram defensiv organisering, og med fokus på å vinne ballen i midtbaneleddet og kontre. Noe jeg har etterlyst lenge, for det har ikke vært tid nok til å få dagens mannskap gode nok til å kunne styre kamper. Noen kaller forresten kontringer for overganger, men jeg har mer enn nok med overgangsalderen på hjemmebane. Derfor kaller jeg overganger for kontringer, også på bortebane. Ajer var meget sentral i kontringene, og han regisserte dem enda bedre enn Harald Zwart gjorde i filmen «Lange flate ballær» fra 2006. Likevel var det dessverre den allerede nevnte assistentdommeren som spilte hovedrollen. Han fratok Start et flott mål av Hollingen etter en nesten genial pasning fra Ajer. Også en annen offsideavblåsning var i beste fall bare litt feil, akkurat som Bärlin-offsiden i 2005. «Hvorfor lurer nesten alle på hva som hadde skjedd dersom scoringen til Hollingen hadde blitt godkjent? Det er jo en selvfølge at da hadde Start ledet 1-0», sa min venn i et filosofisk øyeblikk.

Start tapte 2-3 mot Stabæk søndag. Her holder Alex De John (t.v) på å sette inn 3-3 i 2.omgang. Foto: NTB SCANPIX

Nå nærmer vi oss det helt elendige , og noe som har vært et mareritt for Start gjennom hele sesongen. Personlige feil. «Jeg skulle ønske at Start hadde satset mer på upersonlige feil, for da hadde det ikke vært så lett å skylde på noen», sa min venn i medlidenhet. Luc Kassi har aldri vært mer heldig enn da De John mistet fokus på en corner og kun konsentrerte seg om ballen som han ikke traff. Lucky Luc trakk unna markeringen raskere enn sin egen skygge og skjøt ballen i mål med millimeterpresisjon. Jeg hadde håpet at Start trente på markering på dødball på fredagens trening for lukkede dører, men det så dessverre ikke sånn ut. Etter alle baklengsmålene denne sesongen bør forresten organisasjonen «Åpne Dører» være selvskrevne nederst på ryggen på neste års Start-drakt.

Anthony Annan mot Kristoffer Ajer under kampen søndag.

Etter scoringen overtok Stabæk kampen , og tradisjonen tro vartet Opdal opp med ett par klasseredninger. Men Start slo tilbake etter et nydelig angrep i omgangens siste minutt. Kaptein Vikstøl, Starts beste spiller, slo et nesten genialt innlegg som Mads Stokkelien satte kontrollert i mål. Selvfølgelig på første touch. Endelig klarte den bortkomne og hjemvendte sønnen å stokke beina riktig, og det var like før gullkalven ble slaktet i pausen. Anthony Annan valgte heldigvis kun å bite i gresset etter scoringen fra Stokkelien.

Mads Stokkelien, som scoret et av målene på Nadderud søndag, måtte ringe etter Start-bussen etter kamp.

Like etter pause steg Vikstøl til værs og stanget inn 2-1 etter en presis corner fra Hollingen. Hadde kampen blitt spilt i Telenor Arena, hadde Start-jubelen stått i taket. For første gang på 14 kamper hadde Start scoret mer enn ett mål i en kamp, men derfra og ut ble det dessverre alt for mye Stabæk. Likevel skapte de ikke all verdens, og nå er vi kommet til det helt elendige. Nok en gang ble Start straffet etter sløvt forsvarsarbeid. Og ikke bare en gang. Daniel Granli er en ung, god venstre back, og derfor var det dumt av De John og Daniel Aase å la han løpe uhindret inn i feltet. Det var også dumt av Jørgen Hammer å la Kamal Issah ta imot innlegget fra Granli og la han vende og skyte nesten uhindret i mål. Det var å be om baklengsmål, og det var også dumt.

«Hammer ble pissa på av Issah» , sa min venn i ungdommelig opphisselse. Når man i tillegg tok en lang lur på en kort corner, og heller ikke markerte Jalasto som Ville score, fikk man som fortjent og lå plutselig under 3-2. «Endelig forstår æ åffår Rægestimen på Flekkerøya sønger at dauball æ mål», sa min gode venn, fornøyd tross alt.

Likevel likte jeg mye av det jeg så i gårsdagens kamp. Det var noe befriende friskt over Start-laget, de fulgte en kampplan som etter min mening var god, de kjempet og sloss om hver ball, og det ga meg troa på at dette likevel kan gå bra til slutt. «Nå må du passe deg så du ikke blir alt for positiv», sa min gode venn med en advarende pekefinger.

Før helgen så jeg for meg at Tromsø slo Bodø/Glimt, at Mjøndalen slo Aalesund og at Stabæk slo Start. Heldigvis bommet jeg på en av kampene, og derfor er Start nærmere spill i Tippeligaen 2016 enn før gårsdagens kamper. Til neste helg spilles Viking — Mjøndalen og Start - Molde.

De fleste tror at både Mjøndalen og Start taper , men begge lagene kan overraske. Dessverre kan også bare Mjøndalen overraske. «Jeg tror at Start enten havner på kvalik, eller rykker rett ned», sa min venn etter å ha studert tabellen grundig. Han får helt sikkert rett.

Til slutt er det en glede å gratulere Jerv med en dyrisk god sesong, uansett hvordan det går i kvaliken. Å gå direkte fra 3. divisjon til kvalik til Tippeligaen på 3 år, er en større prestasjon enn mange aner. Jeg aner det ikke, så derfor vet jeg ikke helt hva jeg skal sammenligne det med. Men jeg velger å sammenligne det med Thor Hushovds VM-gull på sykkel i Geelong i Australia i 2010 for ikke å ta alt for hardt i.

Det eneste som er sikkert etter gårsdagens kamper , er at Start og Jerv ikke kommer til å møtes i Tippeligaen i 2016. Men de kan møtes i OBOS-ligaen. Eller Start kan spille i Tippeligaen, og Jerv i OBOS-ligaen. Eller omvendt….

Til søndag er det Vest -Agder og Aust -Agder mot Møre og Romsdal. Det betyr at verken Start eller Jerv får noe gratis. Jerv kommer helt sikkert til å kjempe som dyr, og jeg håper at Start sender Solskjær & Co hjem med halen mellom beina.

Lykke til mot Molde og Hødd!

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper