KRISTIANSAND: — Salat, gulrøtter, reddiker.
Lotte Hasselberg (23) ramser opp noe av det hun og Richard Gumpen Hasselberg (28) dyrket fram i hagen sin i fjor.
I år skal ekteparet, som er på handletur på Hageland ved Oddernes i Kristiansand, igjen forsøke å dyrke fram nye ingredienser som er fine å ha i ulike sommersalater.
— Men i fjor gikk det dårlig med paprikaen, chilien og agurkene. Det kom bare én chili, og den var veldig rar. Den så ut som en rosin, poengterer Richard.
Saken fortsetter under bildet.
Trendy
Anne-Ma Wastvedt, gartner på Hageland, sier at det nå er trendy å dyrke sin egen mat.
— Alt som har å gjøre med dyrking av egen mat er populært, både når det gjelder egne grønnsaker og egne bær, forteller hun.
Fokus på miljøet
Ifølge henne stiller kundene på gartneriet i større grad enn tidligere spørsmål som har med frø å gjøre og hvordan man kan anlegge sin egen grønnsakshage.
— Det handler jo mye om å være miljøbevisst, å tenke på miljøet - på dyr, innsekter og oss selv. Man skal dyrke fram egenprodusert mat uten bruk av sprøytemidler, fortsetter Wastvedt.
Mindre pryd, mer mat?
Gartneren tror at det vil bli stadig mer populært å sette av arealer i hagen til dyrking av mat til eget forbruk, noe som dermed vil kunne redusere antall store plener.
— I stedet for at hagen blir preget av pryd, vil hageeierne heller spise det de dyrker, tror hun.
Også balkongeiere kan dyrke fram mat - og ulike typer frukt. Gartnerier har blant annet små frukttrær i potter under bestilling, som det kan høstes epler, pærer og annen frukt av.
Ellers forteller gartneren at det også er populært å anskaffe drivhus hvor det kan dyrkes mat. Der kan det være gunstig å dyrke fram blant annet agurker, tomater, chili og paprika. Hun nevner at det i storbyene nå er populært å dyrke mat på takene på bygningene...
Mye som kan plantes ut
Når det gjelder Hasselberg-paret, var de denne dagen i utgangspunkter på utkikk etter potteplanter for å pryde opp omgivelsene utenfor rekkehuset deres.
— Vi ser etter noe som pynte opp litt utenfor, noe som ikke dør så fort. Vi trenger noe robust, for vi er ikke så flinke til å stelle plantene, smiler Lotte Hasselberg.
Gartner Wastvedt kan forteller at man nå kan plante ut det meste av det gartneriet selger, som prydbusker, rododendroner, frukt— og bærbusker og frukttrær. Sommerblomstene har ennå ikke blitt en del av sortimentet. Dem kunne kulda tatt knekken på hvis de hadde blitt plantet ut nå.
Fikse plenen
I tillegg til å plante ut ulike vekster, er det nå, når det nærmer seg slutten av mars, anledning til å fikse litt på plenen.
— Man kan forberede plenen ved å rake godt over den og fjerne rusk og rask. Hvis det regner en dag, kan du gjødsle den. Du kan også gjødsle plenen når du ser at den er i vekst, forklarer Wastvedt.