KRISTIANSAND: — Salat, gulrøtter, reddiker.

Lotte Hasselberg (23) ramser opp noe av det hun og Richard Gumpen Hasselberg (28) dyrket fram i hagen sin i fjor.

I år skal ekteparet, som er på handletur på Hageland ved Oddernes i Kristiansand, igjen forsøke å dyrke fram nye ingredienser som er fine å ha i ulike sommersalater.

— Men i fjor gikk det dårlig med paprikaen, chilien og agurkene. Det kom bare én chili, og den var veldig rar. Den så ut som en rosin, poengterer Richard.

Saken fortsetter under bildet.

Trendy

Anne-Ma Wastvedt, gartner på Hageland, sier at det nå er trendy å dyrke sin egen mat.

— Alt som har å gjøre med dyrking av egen mat er populært, både når det gjelder egne grønnsaker og egne bær, forteller hun.

Fokus på miljøet

Ifølge henne stiller kundene på gartneriet i større grad enn tidligere spørsmål som har med frø å gjøre og hvordan man kan anlegge sin egen grønnsakshage.

— Det handler jo mye om å være miljøbevisst, å tenke på miljøet - på dyr, innsekter og oss selv. Man skal dyrke fram egenprodusert mat uten bruk av sprøytemidler, fortsetter Wastvedt.

Gartner Anne-Ma Wastvedt anbefaler drivhus, der man kan dyrke mat. - Det er helt topp med drivhus - også til rekreasjon, sier hun. Selv har hun et drivhus som er oppvarmet gjennom hele vinteren. Foto: Reidar Kollstad
Disse innsekthotellene står klare for å slippe inn innsekter av ulike slag. Hotellene plasseres i hagen, og mot gratis losji skal insektene bidra til å bestøve hagevekstene. Foto: Reidar Kollstad

Mindre pryd, mer mat?

Gartneren tror at det vil bli stadig mer populært å sette av arealer i hagen til dyrking av mat til eget forbruk, noe som dermed vil kunne redusere antall store plener.

— I stedet for at hagen blir preget av pryd, vil hageeierne heller spise det de dyrker, tror hun.

Også balkongeiere kan dyrke fram mat - og ulike typer frukt. Gartnerier har blant annet små frukttrær i potter under bestilling, som det kan høstes epler, pærer og annen frukt av.

Ellers forteller gartneren at det også er populært å anskaffe drivhus hvor det kan dyrkes mat. Der kan det være gunstig å dyrke fram blant annet agurker, tomater, chili og paprika. Hun nevner at det i storbyene nå er populært å dyrke mat på takene på bygningene...

Mye som kan plantes ut

Når det gjelder Hasselberg-paret, var de denne dagen i utgangspunkter på utkikk etter potteplanter for å pryde opp omgivelsene utenfor rekkehuset deres.

— Vi ser etter noe som pynte opp litt utenfor, noe som ikke dør så fort. Vi trenger noe robust, for vi er ikke så flinke til å stelle plantene, smiler Lotte Hasselberg.

Anne-Ma Wastvedt foran små lønnetrær, som kan plantes i bed og krukker. Trærne, som finnes i mange varianter, skal nå være trendy. -Dette er en skulpturell plante, sier Wastvedt. Foto: Reidar Kollstad
Prydgress skal også være en slager for tiden. Foto: Reidar Kollstad

Gartner Wastvedt kan forteller at man nå kan plante ut det meste av det gartneriet selger, som prydbusker, rododendroner, frukt— og bærbusker og frukttrær. Sommerblomstene har ennå ikke blitt en del av sortimentet. Dem kunne kulda tatt knekken på hvis de hadde blitt plantet ut nå.

Fikse plenen

I tillegg til å plante ut ulike vekster, er det nå, når det nærmer seg slutten av mars, anledning til å fikse litt på plenen.

— Man kan forberede plenen ved å rake godt over den og fjerne rusk og rask. Hvis det regner en dag, kan du gjødsle den. Du kan også gjødsle plenen når du ser at den er i vekst, forklarer Wastvedt.

Arnstein Arneberg (60) og sønnen Espen Arneberg (34) skal kjøpe påskeliljer på Hageland, som for øvrig har åpent hele påska. Planen er å plante påskeliljene på verandaen - for å overraske kona til Arnstein Arneberg når hun kommer hjem fra danmarksturen sin. Foto: Reidar Kollstad