Det viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Nedgangen på 0,8 prosent i desember betyr at boligprisene i Kristiansand i 2015 totalt steg med 3,6 prosent.

Gjennomsnittlig prisvekst på landsbasis var på 7,2 prosent i 2015. Omsetningstiden for boliger i Kristiansand var i desember på 70 dager. Det er et betydelig hopp fra månedene i forveien, men samtidig 14 dager kortere enn hva tilfellet var for desember 2014. ## Rentenivået en viktig faktor

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge la onsdag fram boligprisstatistikken for desember og hele 2015. Foto: Meek, Tore

— Boligmarkedet utviklet seg i desember som normalt for måneden og bekrefter trenden med svakt synkende priser gjennom høsten 2015. For 2015 endte vi på en gjennomsnittlig prisvekst på 7,2 prosent, noe som er sterkere enn hva de fleste spådde ved inngangen av året. Det lave rentenivået har trolig hatt vesentlig betydning for utviklingen, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.- Til tross for de svake utsiktene for norsk økonomi, tror vi det lave rentenivået vil bli en viktig faktor også i 2016, sier Dreyer.

Kraftig nedgang i Stavanger

Det ble solgt snaut 3.000 brukte boliger i desember, en kraftig nedgang på 6,1 prosent fra samme måned året før. Totalt ble det solgt 88.283 boliger i fjor - 3,7 prosent flere enn i 2014. I Oslo steg boligprisene 9,5 prosent i løpet av fjoråret, mens det andre ytterpunktet er Stavanger, som hadde en prisnedgang på 5,3 prosent.

— Sett året under ett er de regionale forskjellene i det norske boligmarkedet svært tydelige, hvor Oslo og Stavanger er ytterpunktene, mens de øvrige store byene har en mer moderat prisvekst. I 2016 forventer vi at dette utviklingstrekket vil forsterke seg ytterligere, sier Dreyer.

Opp 9,1 prosent siste fem år

Den nye boligpristatistikken viser også at prisene i Kristiansand har steget 9,1 prosent de siste fem årene. Det er klart den minste prisstigningen blant storbyene.

I Tromsø har prisene steget hele 49,9 prosent i samme periode, i Oslo 42 prosent, Trondheim 37,9 prosent, Bergen 36,2 prosent og Stavanger 13,1 prosent. Gjennomsnittlig prisstigning i Norge de siste fem årene har vært på 31,7 prosent.