— Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion, sier imamen i et intervju med Fædrelandsvennen.

Abdikadir Mahamed Yussuf (49) er den øverste blant de tre imamene i moskeen i Posebyen i Kristiansand. Han kom til Kristiansand våren 2014, men er lite kjent for allmennheten. I moskeen leder han bønner hver dag og står for den obligatoriske fredagsbønnen.

— Min jobb er å undervise folk om islam. Jeg er en tolk for Koranen og Hadith (fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde, eller ikke gjorde. journ. anm.) og forsøker å få folk til å forstå Allahs tale. Og når man gjør det, blir folk bra og har ro i hjertet. De føler seg bra, sier Abdikadir.

LES OGSÅ: Akmal Ali: - Dette er hans egen mening

Hilser ikke på kvinner

Til Fædrelandsvennen er han tydelig på at han følger det som står i muslimenes hellige skrifter. Hadde denne journalisten vært en kvinne, ville han ikke tatt meg i hånda siden jeg ikke er i hans slekt.

— Aldri. Jeg bare følger det som står i Koranen, sier han.

– Hvis barn er tre år og har på seg hijab, blir jeg glad, sier imamen. Foto: Kjartan Bjelland

Han bryr seg ikke om andre imamer er enig med ham.— Det jeg bryr meg om, er om det står i religionen eller ikke. Jeg er bare en tolk for religionen. Jeg hilser ikke på kvinner, men hvis en annen imam hilser, betyr ikke det at han ikke er muslim. Han har bare en annen fortolkning.

Det står tydelig i Hadith at man ikke kan gratulere noen med dagen

Det er kjent sak at alkohol og svinekjøtt er på listen over forbudte ting i islam. Men imamen i den største muslimske menigheten på Sørlandet reiser også pekefingeren mot fødselsdagsfeiring. Man feirer ikke seg selv eller andre.

Nei til bursdager

På spørsmål om et muslimsk barn kan takke ja til en bursdagsinvitasjon, svarer han:

— Vi muslimer har vår religion. Hvis det står i Koranen eller Hadith at bursdag er ok, sier vi ok. Jeg mener at det ikke står der. Derfor sier vi «ikke gå til bursdag». Vi sier ikke at «du gjør feil og det er forbudt». Men vi sier «du bør ikke gjøre det».

- Kan man si «gratulerer med dagen» som muslim?

— Ikke bursdag. Men hvis den man jobber med har fått nye jobb eller ny baby kan man si gratulerer med det. Det står tydelig i Hadith at man ikke kan gratulere noen med dagen.

- Hva skjer med dem som likevel gjør dette?

— Ingenting skjer. Det er ok.

Integrering?

Han mener heller ikke det er stor synd.

— Den person som gjør dette er ikke vantro og gjør ikke stor synd, sier imamen.

- Lytter folk til deg når du sier dette. Lar de være å gå i bursdag?

— Tja. Det kommer an på. Du vet, vi er i Norge. Har du barn? Hvor mye hører de på deg? 40 prosent, 30 prosent? Jeg kan ikke tvinge noen og sier ikke «det er feil». Min jobb er å si hva som er bra.

Abdikadir er den øverste blant de imamene knyttet til moskeen. Han leder fast fredagsbønnen for alle. Foto: Kjartan Bjelland

— Nå har det nettopp vært jul. Hva tenker du om muslimer som sier «god jul»?

— Nei, det sier vi ikke. Det er religion. Hvis du sier «god jul» til oss, sier vi «takk», men vi sier ikke «god jul» til deg eller hverandre. Det har noe å gjøre med en annen religion. Det er i mot vår religion.

- Noen vil si at det du snakker om her kan motvirke integrering. Hva sier du da?

— Jeg tror at det bidrar når jeg er hundre prosent ærlig og gjør min jobb skikkelig og bra. Da tror jeg du vil like meg og respektere meg mer enn andre. Jeg later ikke som og er den samme for alle som møter meg. En person som er prinsipiell vil respektere en person som er prinsipiell.

Hijab for barn?

Bruk av hijab blir jevnlig diskutert i Norge. Imam Abdikadir slår fast at jenter ikke er pliktig til å bruke dette før de har fått menstruasjon.

- Likevel ser vi mindre barn med hijab. Hva tenker du om det?

— Kanskje foreldrene ønsker at barnet skal bli vant til å gå med hijab. Hvis barn sier nei, kan du ikke tvinge det. Men hvis barn sier ja, sier vi «vær så god». Det er bra, men ikke nødvendig. Og hvis de er tre år og har på seg hijab, blir jeg glad. Fordi når hun vokser opp, vet hun at det er bra for henne, sier Abdikadir.

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf som her er avbildet i moskeen i Posebyen, sier han bare er en tolk for religionen. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg sier hele tiden: Vi lever i Norge og det er ingenting som heter «tvinge» eller «må gjøre». Vi må leve med situasjonen vi er i. Det er som å svømme i en elv. Du kan ikke svømme mot strømmen. Så vi må leve med samfunnet. Hvis ikke blir livene våre vanskelige.

Kjente fremmedkriger

Abdikadir var imam ved moskeen i Halden i Østfold i fem år. De siste årene er det blitt kjent at en rekke fremmedkrigere har reist fra denne byen og nabobyene.

— Jeg kjente én person, en gammel mann, cirka 60 år. Men jeg visste ikke hva den personen hadde inni seg. Han var en veldig bra person. Han forsøkte å få andre til å leve i harmoni. Hjelpe andre, be og lære andre om Allah. Men plutselig hørte vi at han gikk til en plass i Somalia og eksploderte seg selv. Var det et uhell? Vi vet ikke hva som skjedde, sier Abdikadir.

Jeg visste ikke hva han skulle gjøre

Han bekrefter at mannen han snakker om er Burhan Ahmed Abdule. Han er omtalt som Norges første selvmordsbomber, og tok med seg åtte mennesker i døden i Somalia i 2014. — Jeg visste ikke hva han skulle gjøre, sier Abdikadir.

Han sier han ikke kjenner andre som har reist ut for å bli terrorister.

— Mange tror at imamer har noe å gjøre med dem som slutter seg til disse terroristgruppene. Men imamer er åpne og underviser folk. Nå for tiden har folk andre kilder. Mange andre kilder. Spesielt på internett. Der ser de ledere med radikale ideer. Men når det gjelder imamer tror jeg ingen i Norge eller Europa har noe å gjøre med det som skjer. Vår jobb er å oppmuntre muslimske mennesker til å leve i fred med andre.

Tar avstand fra Paris-terror

- Hva gjør du dersom du møter en som mener at Allah vil at han skal reise for å slåss i Somalia eller Syria?

— Jeg ville sagt at du er gal. Jeg ville spurt om hvorfor han kom hit? Jo, på grunn av frykt. Her har du det bra. At noe skjer langt herfra og at én gruppe gjør ille mot andre, er ikke grunn til å reise. Det er min jobb å si det. Men jeg har aldri møtt noen som har sagt til meg at de skal dra til Syria eller andre steder. Ikke til nå. Hvis jeg møter en, skal jeg spørre «er du bra i hodet? Kanskje du bør gå til legen?», sier han.

- Politiet har opplyst at ungdommer i vårt distrikt har IS-flagg på Facebook. Hva tenker du om det?

– Islam står for harmoni, fred og barmhjertighet, sier Abdikadir, som tar sterk avstand fra terror. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis ungdommene støtter IS, tar de feil. Hundre prosent. - Tar du opp radikalisering i fredagsbønnen?

— I moskeen i Kristiansand er det mange ulike nasjoner samlet. Kanskje 30 nasjoner. Alle har sin mening. Blant annet om Syria der folk dør hver dag. Folk kommer til meg og sier: «Kan du si i bønnen at det som skjer i Syria er feil». Jeg sier til dem «alle ser at det er feil, men jeg vil ikke ta opp en ting som folk ikke er enige om». Men når det skjer ting i Europa, som i Paris, fordømmer vi det og tar stor avstand. Islam er ikke slik, islam står for harmoni, fred og barmhjertighet. Til og med til dyr og trær. Til alle, sier Abdikadir.

Han sier han forsøker å folk til å forstå at muslimer er «ambassadører».

— Vi er en minoritet i Kristiansand, og hvis det skjer noe er alles øyne rettet mot oss. Jeg sier hele tiden at man må være forsiktig og oppfører seg bra. En norsk person må forstå at du er en bra person, sier imamen.

Abdikadir Mahamed Yussuf vil presisere at det han sier i dette intervjuet er hans egen mening og ikke nødvendigvis det offisielle synet til moskeen.