MANDAL: For åtte måneder siden ankom 27 år gamle Omar Klekel Norge etter å ha flyktet fra Irak. Det siste har han bodd i Mandal, men forrige torsdag ble han angrepet på byen.

Til Lindesnes avis sier Klekel at gjerningsmennene ropte at han "måtte reise hjem", før han ble slått ned. Klekel hadde vært i Mandal sentrum sammen med en venn natt til torsdag, og ble møtt av en gjeng som ropte til dem ved klesbutikken Match.

– Jeg forsto at de snakket om oss, og da vi kom nærmere ropte de hvorfor vi kom til Norge og sa at vi måtte reise hjem. Vi ble redde, men fortsatte å gå, for vi ville ikke ha noe trøbbel. Jeg begynte å tenke på ting jeg hadde opplevd i Irak og var redd for at de hadde våpen. Men da vi skulle gå tok de tak i skulderen min og la armen rundt halsen min for å ta kvelertak. Så slo de meg i siden og sparket meg i beina, sier Klekel.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med 27-åringen og fått tilsendt bildene av han fra flukten og fra sykehuset.

Mistet pusten

Han sier at han mistet pusten da en av guttene la armen rundt halsen hans.

Omar Klekel ankom Hellas 17. oktober 2015 med båt, og brukte deretter et par måneder på turen videre til Norge. Foto: Privat

– Så ble jeg slått i bakken og slått videre i ansiktet. Jeg begynte å blø i overleppen. De var to som slo, og den tredje filmet det med mobilen sin. Jeg vet ikke hva de har gjort med filmen eller om den er lagt ut på nett. Jenta lo mest av det som skjedde. Kameraten min ble redd og tok opp mobilen. Så truet han dem med å ringe politiet. Da ble de redde og løp, sier Klekel til lokalavisen.

Grov hendelse

Politiadvokat Hellek Rue sier til Fædrelandsvennen at politiet er gjort kjent med filmen, men at de så langt ikke har fått tak i den. Han sier at han ikke kjenner til noen rasistiske miljøer i Mandal, men at politiet ser på saken som alvorlig.

– I straffeloven er rasisme et moment som kan være straffeskjerpende, sier Rue.

To menn angrepet

27 år gamle Klekel ble slått ned utenfor klesbutikken Match. I samme tidsrom ble en annen mann av utenlandsk opprinnelse også utsatt for vold like ved den gamle kinoen i Mandal, et par hundre meter unna. Politiet mener at ulike gjerningsmenn står bak de to voldsepisodene.

– I begge voldsepisodene har gjerningspersonene kommet med utsagn som regnes som rasistiske. Rasisme er et av flere motiver som etterforskes, sier Rue til Fædrelandsvennen.

To menn er pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og grov kroppskrenkelse i de to voldsepisodene som politiet mener at har skjedd uavhengig av hverandre. Politiet leter fortsatt etter flere gjerningsmenn.