Lørdag formiddag ble fylkesvei 45, fra riksvei 9 inn mot Dalen i Telemark, åpnet. Dette korter ned omkjøingsruta til Hovden, ifølge vajkthavende ved Vegtrafikksentralen.

— Det blir storm på Hovden, og på flere utsatte steder i fjellet, varslet vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt fredag.

Fredag sendte Meteorologisk Institutt ut varsel om ekstremvær i sju fylker, og ga været navnet «Tor». Verst ville Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal blir rammet.

I Agder ble det derimot «bare» sendt ut et OBS-varsel.

— I Kristiansand vil nok «Tor» bare føles som en litt vindfull høstdag. Man kan regne med kortvarlig liten storm fra sørvest, forklarer meteorologen.

Kolonnekjøring på Hovden

Klokken 15.45 ble det innført kolonnekjøring over riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli.

Senere på kvelden, klokken 19.48, ble fjellovergangen stengt på ubestemt tid som følge av uværet. I løpet av natta ble veien åpnet igjen i en kort periode, men stengte igjen klokka 06.10.

Statens vegvesen opplyser at de holder på med opprydning i morgentimene, og regner med å åpne for kolonnekjøring utover dagen.

Vanskelige kjøreforhold

— Bør man droppe å dra på hytta på fjellet? - Det er et vanskelig spørsmål. Det kan bli vrient å komme seg helt frem. Stormen vil gi vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt. Man må i alle fall ta med godt med klær, full tank og niste. Det vil blåse verst i tidsrommet sen ettermiddag/tidlig kveld, som jo er da folk gjerne kjører til fjellet, sier Løvdahl.

Mer nedbør i fjellet

Klokken 09.00 ble det målt 1,4 varmegrader på Hovden, og det regnet. I løpet av dagen vil det gå over til snø.

— Vinden dreier til å komme mer vestfra, og da blir det kaldere. Det blir snø resten av helga. Hvor mye som kommer er vanskelig å si, fordi det vil fokke seg veldig med den kraftige vinden, forteller han.

Slik skal stormen treffe, iflølge Meteorologisk institutt. Foto: Meteorologisk institutt