— De har jobbet på spreng for å finne løsninger innenfor det internasjonale rammeverket som er bygd. Og vi har tro på at det man kommer fram til nå, vil stå seg i så måte. Og det er viktig, sier Brende til NTB i Brussel.

Fredag møtte han EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans og fikk høre om avtalen EU og Tyrkia nå inngår. Den innebærer at flyktninger og migranter i en periode skal sendes tilbake til Tyrkia fra de greske øyene, mot at EU-land henter syriske flyktninger fra Tyrkia.

FN har vært bekymret for at avtalen skal uthule retten til å søke asyl for mennesker på flukt, men Brende har altså tro på at det er løst. Han mener også det ikke har vært noen tvil om at en avtale må på plass.

— Ikke minst for å endre den dynamikken man har rundt menneskesmuglere og det som det har medført av menneskelige lidelser, sier han.

— Og en avtale med Tyrkia vil også sende et veldig sterkt signal om at det er de som har behov for beskyttelse, som vil kunne komme til Europa. De som kommer av sosiale og økonomiske årsaker, de vil ikke få asyl. (©NTB)