Målet til forhandlerne og politikerne som samles i den danske hovedstaden, er å bli enige om en ny internasjonal avtale om å kutte utslippene av klimagasser. På den måten skal den menneskeskapte globale oppvarmingen bremses.— Vi snakker rett og slett om systemet som sikrer at denne planeten overlever, sier Hans Schellnhuber, leder av Potsdam-instituttet for forskning på klimakonsekvenser.

Han tror likevel ikke at verdens land vil forplikte seg til egne, ambisiøse mål for utslippskutt under møtet i København. I stedet håper han på enighet om et langsiktig rammeverk som kan legge grunnlaget for videre forhandlinger på et senere tidspunkt.

Schellnhuber er bekymret for at USA kan bli en bremsekloss i forhandlingene, og mener noe av årsaken er manglende kunnskap om klimaproblemet i den amerikanske befolkningen.

— Globale meningsmålinger viser at det selv i Brasil og Kina er flere mennesker som kjenner til problemet og mener store kutt i utslippene er nødvendig.

Den tyske forskeren mener USA i en viss forstand fortsatt er en «klimaanalfabet» og at holdningene blant politikere i Det republikanske partiet gir grunn til pessimisme. (©NTB)