Iran vil dermed ha to slike anlegg, ikke bare ett som tidligere kjent. Det nye anlegget skal imidlertid fortsatt være under konstruksjon.FN har innført sanksjoner mot Iran etter at landet har nektet å stanse anrikningen av uran, en prosess som kan benyttes både til produksjon av drivstoff for kjernekraftverk og til å lage atomvåpen.

Brevet ble sendt til IAEA-lederen Mohamed ElBaradei mandag, bekrefter talsmann for byrået Marc Vidricaire.

— IAEA har bedt Iran om å komme med detaljert informasjon og gi tilgang til anlegget så raskt som mulig, sier han.

Brevet skal ha blitt sendt etter at Iran skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget, skriver avisa The New York Times.

Ifølge avisa vil USAs president Barack Obama, sammen med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, og britenes statsminister, Gordon Brown, kreve at Iran øyeblikkelig lar IAEA inspisere anlegget.

I brevet skriver Iran at anrikingsnivået vil være på 5 prosent, noe som gir lavanriket uran som kan brukes som brensel i kjernekraftverk, men ikke til å produserer atombomber.

Det nye anlegget ligger nær byen Qom, sør for hovedstaden Teheran. Anlegget skal være stort nok til å huse 3.000 sentrifuger, som brukes i anrikingsprosessen.

— Det gir nok uran i året til å produsere en bombe, men er ikke nok til en kjernefysisk reaktor, sier en diplomat i Wien.

Hittil har verden kun visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9.000 sentrifuger.

Det er ikke kjent hvor lenge Iran har holdt på å bygge det nye anlegget. Iran sluttet å gi informasjon om sine planlagte atomaktiviteter til IAEA i fjor som et svar på FN-sanksjonene. (©NTB)