— 100 kvinneår er skuslet bort, sier overlege og spesialist Erik Wist ved Oslo universitetssykehus til VG om at fire helsedirektører snart har brukt ett år på å forhandle om medisinens pris.

Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk. I Norge må kreftsyke kvinner stole på livsforsikringen eller selv betale for behandling med medikamentet på private sykehus.

Perjeta gir alvorlig syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lenger levetid, men halvparten lever fem år eller enda lenger, viser den internasjonale Cleopatrastudien.

Perjeta gis til kvinner med undergruppe HER 2-positiv brystkreft som gir fjernspredning. Rundt 100 kvinner rammes i Norge av denne kreftformen hvert år. Medikamentet gis så fort diagnosen er stilt.

— Man skal lete lenge etter et medikament som gir tilsvarende resultater. For våre pasienter, som ofte er unge kvinner med barn, har det å vinne et ekstra år stor betydning for hele familien. Dette medikamentet har så gode resultater at halvparten av kvinnene overlever i fem år, mange lever mye lenger enn det, sier Wist. (©NTB)