Svein Harberg understreker at det han sier ikke er drøftet i partiet.

— I forbindelse med at båndene mellom Den norske kirke og staten løses, har vi gitt kirken i oppdrag å utvikle en bred folkekirke. Det er en oppgave som krever mye, og da blir det helt feil når så mye av energien går med til en sørgelig og endeløs debatt om vigsel av homofile og lesbiske, sier Harberg, og viser til forspillet til høstens kirkevalg.

Helt feil når så mye av energien går med til en sørgelig og endeløs debatt om vigsel av homofile og lesbiske.- I et valg der kandidatene burde vise et bredt engasjement, kommer det tydelig fram at det er homofilisaken som er det avgjørende test-spørsmålet. Og ja, det er selvfølgelig veldig avgjørende for dem det gjelder personlig - det har jeg respekt for, men den debatten kan ikke lenger få stenge for alle andre vesentlige dialoger i kirken, sier Svein Harberg, som er en av kandidatene til å bli fylkesmann i agderfylkene.

Harbergs løsning

— Kirken bør ikke ha vigselsrett, og staten bør ta ansvar for at sivil ekteskapsinngåelse kan foregå andre steder enn i kirker og andre livssynssamfunn, sier Harberg, og forteller at en serie oppslag i Fædrelandsvennen har motivert ham til å si dette.

- Jeg tror dette forslaget vil tjene kirkene selv, som da kan konsentrere seg om å være kirke med et bredt engasjement. Foto: Reidar Kollstad

— Betyr dette at du vil frata kirkene retten de har i dag?- Vent nå litt. Jeg ønsker først nå å løfte denne debatten, og oppfordrer eget parti, andre partier, Den norske kirke, alle frikirkene og andre livssynssamfunn til å gå inn i åpen dialog om dette. For jeg tror dette forslaget vil tjene kirkene selv, som da kan konsentrere seg om å være kirke med et bredt engasjement. For folk og samfunn for øvrig, vil det være mer ryddig og forutsigbart.

Enig med Stålsett-utvalget

Dermed sier Svein Harberg seg enig med flertallet i Stålsett-utvalget - utvalget som i 2013 leverte sin innstilling «Det livssynsåpne samfunn — En helhetlig tros- og livssynspolitikk.» De skrev: at «sivil ekteskapsinngåelse som generell ordning vil tydeliggjøre at ekteskapet er en nasjonal rettslig ordning som er felles for alle, uavhengig av tro, livssyn eller etnisk bakgrunn, og som dermed ivaretar likebehandling av alle norske borgere».

...kan reise tvil om staten dermed legitimerer diskriminering av for eksempel homofile eller kvinner. Harberg mener det samme flertallet har et vesentlig poeng når de sier at «dagens ordning, hvor vigselsretten utøves av tros- og livssynssamfunnene, kan reise tvil om staten dermed legitimerer diskriminering av for eksempel homofile eller kvinner».

— Hva med dem som ønsker den høytidelige rammen kirken kan gi en vielse?

— Jeg tar det for gitt at både Den norske kirke, frikirkene og alle de andre livssynssamfunnene vil gjøre sitt aller beste for fortsatt å bidra med både forbønn, velsignelse, høytid og verdighet for alle dem som ønsker dette.

Fortsatt høytid

Svein Harberg viser til at i mange andre land blir ekteparene først viet i en offisiell og sivil ekteskapsinngåelse, før de senere har en seremoni i kirken.

- Verken høytid eller det religiøse aspektet taper på en slik ordning, sier Svein Harberg. Foto: Reidar Kollstad

— Verken høytid eller det religiøse aspektet taper på en slik ordning, sier Svein Harberg.Han synes ikke problemet kunne vært løst ved at kirkene mistet retten de i dag har til å nekte å foreta vigsel av skilte og likekjønnede.

— Nei, jeg vil ikke gripe inn og pålegge noe som kan gå på tvers av kirkers og presters samvittighet, men mener mitt forslag om å løse kirkens fra vigselsretten, er langt mer respektfullt mot alle.

- Dårlig forslag

Svein Harberg får ingen støtte sine nestledere i Familie- og kulturkomiteen.

— Kirken har godt av å stå midt i diskusjoner om vesentlige samfunnsspørsmål. Vigsel av likekjønnede er et slikt spørsmål, og kirken bør ikke reddes ut av debatten ved å miste vigselsretten. Dessuten er vigsel for mange nært forbundet med det religiøse. Det aspektet bør loven fortsatt ivareta. Nei, dette er et dårlig forlag, sier Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, 2. nesteleder i Stortingets Familie- og kulturkomité.

Heller ikke Geir Jørgen Bekkevold (KrF), 1. nestleder i komiteen, er enig med Harberg.

— Hvis Den norske kirke mister vigselsretten, mister den også en av mulighetene til å være den brede folkekirken Harberg vil ha, sier Bekkevold, og legger til:

— Dersom dette ønsket kommer fra kirkene selv, vil jeg lytte. Men før det skjer, vil jeg forsvare kirkens vigselsrett - og deres rett til å reservere seg mot vigsler de mener bryter med deres lære.