Stedet er Hurdalsjøen hotell. Busseruller eller lusekofter blir det neppe. Men den blåblå regjeringens statsråder må belage seg på å kutte.

— Mange statsråder er blitt litt forelsket i sine egne budsjettposter, smiler statsministeren ved langbordet i statsministerboligen søndag ettermiddag.

Hun er nylig landet etter møtedag i Bergen, og er straks på vei videre til 8. marsarrangement i Drammen.

Når hun mandag skal lede debatten om kutt og tillegg, har hun ett mål for øye: At hun ikke mister blikket på hovedretningen. Du skal ikke snakke lenge med Erna Solberg før ordet «omstilling» dukker opp.

— Vi har hatt en særstilling i mange år, men den varer ikke evig. Nå skal vi legge rammebetingelsene for det samfunnet vi skal ha i fremtiden. Vi har mange velferdsoppgaver å løse, men hovedblikket nå må være på omstilling. Vi skal ha et grønt skifte, men vi skal også ha et skifte som gjør at Norge får flere ben å stå på.

Grafer og tabeller ligger foran henne på bordet. Hodet er fullt av «makro- og mikro-tall», tabeller og regneark. De siste månedene har hun fått innspill fra tunge aktører.

I dag møter statsminister Erna Solberg sine regjeringskollegaer for å meisle ut statsbudsjettet for 2016. - Hvor vi legger oss når det gjelder oljepengebruk, får dere vite når budsjettet blir lagt frem, sier hun til Aftenposten. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

«Slark» i produksjonenI begynnelsen av februar kom Rattsø-utvalget med sin produktivitetsanalyse. Økonomiprofessor Jørn Rattsø ved NTNU manet til «politisk brutalitet» for å få et samfunn som ikke er fullt av det han kaller «slark».

Uken etter var sentralbanksjefen ute med sine advarsler.

— Overgangen til en oljedrevet økonomi har vært en behagelig reise, sa Øystein Olsen til Aftenposten, og ga samtidig politikerne et klart råd om å stoppe opp oljepengebruken.

- Synes du det er urettferdig at du fikk den økonomiske nedturen så tidlig i din periode som statsminister?

— I politikk er det aldri noe som heter rettferdighet. Men jeg mener at den rødgrønne regjeringen skulle ha begynt omstillingen før. Det ble brukt for lite penger til forskning og innovasjon, vekstfremmede skattelettelser og tiltak som skaper nye arbeidsplasser bygget på kunnskap og kompetanse. Produktivitetsutvalgets rapport har jeg «sjokklest», og jeg blir ikke overrasket. De rødgrønne har langt på vei nektet for at produktivitetsveksten har falt i Norge.

- Forventningsjag

- Dagens politikere – og velgere – er ikke vant til å kutte. Gjør det budsjettprosessen vanskeligere?

— Jeg merker at det er en tendens til at man betrakter alt som ikke øker, som kutt. Det er et forventningsjag om at det skal komme mer penger, og kanskje også litt lite respekt for at hvis du skal øke noe, må du stramme inn på noe annet.

- Blir årets budsjettvinnere forskning og innovasjon?

— Det har vært vinnerne i våre første budsjetter, så får vi se om det blir det også denne gangen. De jobbene vi må skape fremover, må tåle et høyt skatte- og lønnsnivå. Det må altså være hodene våre som gir oss konkurransefortrinn, og vi står foran en tøff og lang omstiling for å finne de nisjene. Omstilling blir overskriften for de neste ti årenes budsjetter.

- Må folk innstille seg på at velferdsgoder forsvinner?

— Vi har en fantastisk posisjon og kan omstille uten å gjøre store kutt i velferdsordningene, slik mange andre europeiske land må. Men da er vi avhengige av at omstillingen virker.

- Kritikken haglet i fjor da dere både senket formuesskatten og kuttet i barnetilleggene for uføre. Angrer du på den miksen?

— Uansett hva vi hadde gjort, ville retorikken ha vært at vi ga til de rikeste og tok fra de fattige. Det må vi leve med, slik er det å sitte i Regjering og gjennomføre politikkendringer. Det som gjorde det ekstra tøft, var at kuttene kom på toppen av en uførereform – som altså var blitt vedtatt av et enstemmig storting.

- Du skal lose budsjettet gjennom med støtte fra de to «tullepartiene» i sentrum, for å sitere en politikerkollega fra ditt samarbeidsparti. Hvordan skal det gå?

— Jeg har aldri omtalt våre gode og seriøse samarbeidspartnere i Venstre og KrF på den måten. Vi har nå svært god dialog, og kommer til å definere områder i budsjettet som vi satser på. De får ikke påvirke alt i budsjettet, men vi har tettere dialog enn før.

Støre: — Erna Solberg tok over Europas mest veldrevne økonomiSolbergs uttalelser om den rødgrønne regjeringens omstillingsmangel, vekker lite gehør hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

— Det stemmer ikke at produktiviteten har falt i Norge. Den har økt gjennom det siste tiåret, men veksttakten er mindre sterk enn før. Vår regjering satte dagsorden for arbeidet med produktivitet og forbedring, blant annet gjennom Perspektivmeldingen i 2013. Det ble skapt rundt 300.000 nye arbeidsplasser i løpet av vår regjeringstid, to av tre i privat sektor. Vi tar utfordringene om omstilling alvor, men har andre strategier enn det Høyre og Frp har, sier han til Aftenposten.

Han påpeker også at Solberg tok over et land med svært gode økonomiske rammer.

— Hun overtok Europas mest veldrevne økonomi. Etter at de overtok har Solberg-regjeringen satt rekord i oljepengebruk. De har valgt å gi store skattekutt der den vekstfremmende effekten er svært dårlig dokumentert. De fører dessuten en politikk for økte forskjeller og de har svekket tilliten i arbeidsmarkedet gjennom en svekkelse av arbeidsmiljøloven, et dårlig bidrag til omstilling. Både Arbeiderpartiet og internasjonale forskningsmiljøer påpeker at økte forskjeller mellom folk svekker omstillingsevnen til et land. Høyre og Frp har valgt å gi 50 prosent av milliardatsingen skattekutt til de 3 prosent rikeste i landet.

Vi tar gjerne en debatt om omstilling med Solberg og Jensen. I møte med bedrifter som skal gjennom omstilling, hører jeg sjelden at de etterspør mindre formuesskatt, sier Støre.