Flere innflytelsesrike kongressrepresentanter ønsker ikke å oppheve sanksjonene mot Iran før regimet i Teheran viser at de følger avtalen. De har også flere ufravikelige krav. Blant dem er kravet om grundige inspeksjoner ved Irans atomanlegg, samt åpenhet om tidligere militære dimensjoner ved atomprogrammet. Iran har hele tiden nektet for å ville utvikle atomvåpen.

— Jeg er blitt mer og mer bekymret over retningen som disse forhandlingene har tatt, og de potensielle grensene som kan bli krysset, sier Bob Corker, Republikanernes leder av Senatets utenrikskomité.

Samme dag sa en tjenestemann i Obama-administrasjonen at utenriksminister John Kerry har ringt til sin iranske motpart Mohammad Javad Zarif og sagt at hvis Iran ønsker en avtale, så må landet svare på om atomprogrammet tidligere har vært brukt til våpenformål.

Sluttspurten i forhandlingene mellom Iran de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland, starter fredag.

Planen er at avtalen skal være klar 30. juni, men ifølge en amerikansk tjenestemann kan det ta litt lengre tid. Også Zarif har sagt at fristen vil kunne ryke med noen få dager. (©NTB)